Dupa ce si-a contabilizat 600.000 de lei: Fosta contabila a Primariei Garbou, trimisa in judecata

Magazin Salajean 8 mai 2012 0

Dupa ce si-a contabilizat 600.000 de lei: Fosta contabila a Primariei Garbou, trimisa in judecataFosta contabila a Primariei Garbou, Liliana Porumb, a fost trimisa in judecata pentru abuz in serviciu contra intereselor publice, dupa ce a fost prinsa, in vara anului trecut, ca a sustras peste 600.000 de lei, ani la randul, din conturile administratiei locale. In fapt, aceasta a inregistrat in evidentele contabile cheltuieli fictive ale angajatilor primariei, bani pe care si i-a indesat in propriul buzunar.

Dosarul a fost inregistrat pe rolul Judecatoriei Jibou in data de 6 martie a anului in curs, primul termen de judecata avand loc in 3 mai. Aceasta prima infatisare a partilor implicate, respectiv Liliana Porumb, ca invinuit, si Primaria Garbou, constituita ca parte civila, s-a incheiat cu o amanare, urmatorul termen de judecata fiind in data de 14 iunie.

Potrivit declaratiilor date de purtatorul de cuvant al Inspectoratului de Politie Judetean Salaj, Tincuta Dumuta, fapta savarsita de fosta contabila a iesit la iveala urmare unui control efectuat de Curtea de Conturi Salaj. In perioada ianuarie 2008 – iulie 2011, contabila si-a insusit peste 600.000 de lei, prejudiciul fiind realizat prin inregistrarea in contabilitate a unor cheltuieli fictive privind salariatii si acte de plata false. In baza acestora, ridica bani de la Trezorerie si ii folosea in interes personal, a declarat Tincuta Dumuta.

Politistii au intocmit, in luna august a anului trecut, actele premergatoare inceperii urmaririi penale impotriva fostei contabile a Primariei Garbou, sub aspectul savarsirii infractiunilor de delapidare, fiind acuzata si de fals si uz de fals. Daca va fi gasita vinovata, fosta angajata risca sa ajunga pentru multi ani in spatele gratiilor, legea pedepsind infractiunile mentionate cu pana la 15 ani de inchisoare.

Banii, restituiti intr-un an

Dupa mai bine de 4 ani in care a incasat, putin cate putin, contravaloarea presupuselor cheltuieli ale colegilor sai, contabila si-a recunoscut, in cele din urma, fapta. Dupa cum ne-a declarat primarul comunei Garbou, Alexandru Spatar, inculpata s-a declarat vinovata de acuzele aduse de procurorii de caz, recunoscand ca a incasat ilegal sume de bani din vistieria primariei. Femeia si-a recunoscut vina. Mai mult, aceasta si-a luat angajamentul sa restituie, in decursul unui an, prejudiciul creat, a afirmat edilul.

Potrivit sursei citate, implicarea primariei in dosarul aflat pe masa de lucru a judecatorilor jibouani are ca scop recuperarea sumei de bani sustrase de aceasta. In data de 25 iulie 2011, am depus o plangere impotriva numitei pentru infractiunea de fals intelectual. Interesul nostru este recuperarea, in cel mai scurt timp, a pagubei ce se ridica la circa 600.000 de lei. Cu toate acestea, va raspunde in fata legii pentru fapta sa, ne-a comunicat primarul Spatar, adaugand ca femeia nu mai lucreaza la primarie din data de 21 iulie a anului trecut. Odata iesita la iveala infractiunea savarsita, angajata primariei si-a depus demisia.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »