Dupa ce a ucis o femeie: Zalauanul Alin Mosincat primeste 2 ani de inchisoare cu suspendare

Magazin Salajean 29 martie 2012 0

Dupa ce a ucis o femeie: Zalauanul Alin Mosincat primeste 2 ani de inchisoare cu suspendareZalauanul Alin Mosincat, tanarul care, in luna septembrie a anului trecut, a spulberat cu masina o tanara de 24 de ani in apropierea unei treceri de pietoni din municipiu, isi va ispasi pedeapsa in libertate. Judecatoria Zalau l-a condamnat, miercuri, la doi ani de inchisoare cu suspendare pentru savarsirea infractiunii de ucidere din culpa.

Potrivit solutiei date de instanta, inculpatul este condamnat la pedeapsa de doi ani inchisoare pentru comiterea infractiunii de ucidere din culpa, in cazul acestuia dispunandu-se suspendarea sub supraveghere a executarii pedepsei inchisorii aplicate inculpatului pe durata unui termen de incercare de 6 ani. In acesti ani, instanta obliga inculpatul Alin Mosincat sa se supuna urmatoarelor masuri de supraveghere: sa se prezinte, la datele fixate, la Serviciul de Probatiune de pe langa Tribunalul Salaj; sa anunte, in prealabil, orice schimbare de domiciliu, resedinta sau locuinta si orice deplasare care depaseste opt zile, precum si intoarcerea; sa comunice si sa justifice schimbarea locului de munca; sa comunice informatii de natura a putea fi controlate mijloacele sale de existenta, se arata in solutia data de judecatori. Incalcarea acestor masuri se lasa cu revocarea beneficiului suspendarii executarii pedepsei sub supraveghere.

De asemenea, din pedeapsa data zalauanului, se deduce durata retinerii si arestarii preventive, de la data de 16 septembrie a anului trecut si pana in 9 noiembrie 2011, cand inculpatul a fost pus in libertate ca urmare a admiterii cererii de liberare provizorie sub control judiciar. Alin Mosincat este obligat si sa plateasca suma de 3.000 de lei reprezentand cheltuieli judiciare catre stat.

Sentinta data de judecatori este cu drept de recurs in termen de zece zile de la pronuntare.

A refuzat plata de daune morale

In aceeasi sentinta data de judecatori s-a dispus disjungerea laturii civile de latura penala, formandu-se un alt dosar la Judecatoria Zalau, pentru solutionarea pretentiilor partilor civile, respectiv a celor doua fetite ramase orfane de mama in urma accidentului mortal de circulatie produs de Alin Mosincat. Aflate in grija statului, copilele s-au constituit parte civila pe calea instantelor de judecata, fiind reprezentate de presedintele Consiliului Judetean (CJ) Salaj si seful Centrului Social Multifuctional Cehu Silvaniei, Ana Petrut. Reprezentantii legali ai minorelor au solicitat inculpatului suma de aproximativ 150.000 de lei, reprezentand daune morale, instanta acordand un termen pentru intelegerea partilor pe cale amiabila.

Insa, potrivit consilierului juridic din cadrul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului, Livia Pop, firma de asigurari, in solidar cu inculpatul, a refuzat sa plateasca suma solicitata in calitate de parti civile. In data de 16 martie, firma de asigurari a respins incheierea tranzactiei, lasand decizia la nivelul instantei de judecata. In cauza, s-a disjuns latura civila de latura penala din dosarul in care inculpatul M.A.I. a fost judecat pentru comiterea infractiunii de ucidere din culpa, formandu-se un alt dosar pe rolul instantei. Urmatorul termen de judecata va avea loc la finele lunii aprilie, a declarat Livia Pop.

Potrivit sursei citate, in cazul minorei Szucs Anca, in varsta de 9 ani, aflata la Centrul Social Multifuctional Cehu Silvaniei, s-a solicitat plata unor despagubiri morale de 71.400 de lei, tinand cont de nevoile materiale ale unui minor. Mai precis, am luat in calcul cuantumul corespunzator unei pensii minime de urmas, in suma de 350 de lei lunar pana la implinirea varstei de 26 de ani, varsta limita pana la care poate fi intretinuta de stat o persoana, conditionata de continuarea studiilor, precum si alte daune morale. Nu acceptam mai putin decat suma ceruta, a precizat consilierul juridic al directiei.

Conform declaratiilor furnizate de reprezentantii CJ Salaj, minora Szucs Alexandra, de 5 ani, prin reprezentantul legal, s-a constituit parte civila cu suma de 82.400 de lei. La baza acestei sume au stat cuantumul corespunzator unei pensii minime de urmas, in suma de 350 de lei lunar, raportat la perioada cat minora are dreptul legal la pensia de intretinere din partea ocrotitorilor legali. In cadrul procesual, partile, prin avocati, s-au obligat sa analizeze pretentiile minorei si sa formuleze un punct de vedere ori, eventual, o tranzactie pana la urmatorul termen de judecata. Si in acest caz, pretentiile partii civile au fost refuzate de firma de asigurari.

Un accident rutier socant

Reamintim ca accidentul mortal de circulatie s-a petrecut in noaptea de 4 spre 5 septembrie a anului trecut, cand Alin Mosincat, aflat la volanul unui autoturism, a spulberat o femeie de 24 de ani, din Zalau, surprinsa in timp ce traversa bulevardul in apropierea unei treceri de pietoni din zona Uz Casnic. Impactul a fost atat de violent incat trupul neinsufletit a fost sfartecat in bucati, criminalistii fiind nevoiti sa caute, timp de cateva ore, piciorul retezat al femeii. Conducatorul autoturismului implicat in accident a fost testat de politisti cu alcooltestul, rezultatul fiind negativ.

In cursul zilei de 6 septembrie, soferul a fost retinut pentru 24 de ore de politisti, trei zile mai tarziu, fiind prezentat intantei cu propunerea de arestare preventiva sub aspectul savarsirii infractiunii de ucidere din culpa. Judecatoria Zalau a admis cererea, emitand un mandat de arestare preventiva pentru 29 de zile. Inculpatul a facut recurs la Tribunalul Salaj, in data de 9 noiembrie, judecatorii admitand cererea pentru eliberare provizorie sub control judiciar, formulata de inculpat.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »