Dubla sarbatoare la Sarmasag: Zilele comunei si Festivalul Vinului

Magazin Salajean 29 august 2011 0

Dubla sarbatoare la Sarmasag: Zilele comunei si Festivalul Vinului

Cu mic, cu mare, locuitorii comunei Sarmasag au participat, la finele saptamanii trecute, la un dublu eveniment: cea de-a XI-a editie a Zilelor comunei, organizata de administratia locala, si cea de-a doua editie a Festivalului Vinului, ai carui organizatori au fost Centrul de Cultura si Arta al Judetului Salaj, in colaborare cu Primaria Sarmasag si Asociatia Culturala Pro Sarmasag.

Daca activitatille care au marcat Festivalul Vinului s-au desfasurat doar sambata, manifestarile incluse in Zilele comunei au durat pe parcursul intregului week-end. Astfel, la Casa Satului din Sarmasag au fost organizate, vineri, mai multe ateliere de sculptura in lemn si grafica, destinate copiilor, in timp ce seara a fost dedicata tinerilor si adultilor, pentru acestia fiind organizat un concert si un party in aer liber, cu Valenssion, Caci, Zszs&Csabi.

Sambata a luat startul Festivalul Vinului, programul activitatilor fiind deschis tot cu activitati pentru copii. Astfel, sub indrumarea unor instructori specializati, copiii au putut lua parte la ateliere de olarit, confectionare de margele, paslarit, lucru manual. La ora 11, a avut loc o conferinta cu tema „Locul viticulturii in Uniunea Europeana, la care au participat reprezentanti ai autoritatilor locale, directorul Centrului de Cultura si Arta al Judetului Salaj, specialisti ai Agentiei de Plati si Interventii pentru Agricultura Salaj, detinatori de plantatii viticole la Beltiug (judetul Satu Mare), Carastelec, precum si viticultori din Ungaria.

Cum inainte de 1989 Sarmasagul era o zona cu intinse culturi de vita de vie, organizatorii Festivalului au incercat sa impulsioneze localnicii sa redescopere cultura vitei de vie ca mijloc de dezvoltare economica pentru propriile familii, dar si pentru comuna. In acest sens, schimbul de bune practici cu viticultorii din Ungaria, precum si sprijinul financiar care poate fi accesat prin APIA reprezinta un prim pas incurajator.

Tot sambata, la Casa Satului au fost prezentate, in cadrul unei expozitii, unelte traditionale folosite in viticultura si au putut fi degustate cateva sortimente de vinuri. In caldura amiezii, momentul desfasurat la corturile amplasate in aer liber de catre producatori din Borla, Samsud, Beltiug, Sarmasag si Soltvatkert (localitate din Ungaria infratita cu comuna Sarmasag) a fost cat se poate de apreciat.

Dupa amiaza a fost rezervata unui spectacol folcloric si inaugurarii a doua investitii finalizate in comuna: Cabinetul medical din Lompirt si Caminul Cultural din Moiad, ambele modernizate la standarde europene. Seara, localnicii au avut parte de concerte cu Tomy si „tigancile”, Formatia rock Keresztapu din Soltvadkert si de DJ party in aer liber.

Duminica, din programul Zilelor Comunei au facut parte inaugurarea noului sediu al administratiei locale, un spectacol de dansuri populare cu formatiile Keknefeejcs, Berekenye, Csigeresek, Terbete, Vadroysak, Illegetok, Nagyhalasy si Mesesul, un moment prezentat de membrii Studioului de dans „Control Dance”, Fonix, iar seara a fost rezervata concertelor. Pe scena au urcat Mohacsi Brigitta, Tamas Gabor, iar cap de afis a fost trupa Desperado, sarbatoarea fiind incheiata printr-un foc de artificii.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »