Doi copii zalauani, obligati de mama sa produca in strada

Magazin Salajean 24 februarie 2012 0

Doi copii zalauani, obligati de mama sa produca in stradaDoi minori in varsta de sapte si noua ani, din Zalau, au fost preluati in cursul zilei de ieri de catre politistii locali si dusi intr-un centru de asistenta sociala, dupa ce s-a constatat ca acestia sunt folositi, chiar de catre parintii lor, pentru a vinde bunuri in strada. Conducerea Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Salaj a dispus preluarea acestor copii din sanul familiei, motivand ca parintii le pun in pericol securitatea si siguranta, incalcand drepturile privind protectia si promovarea drepturilor copilului.

Purtatorul de cuvant al Politiei Locale Zalau, Lucian Trif, a declarat ca actiunea a avut loc in cursul zilei de ieri, la solicitarea DGASPC Salaj. In data de 23 februarie, agentii au predat pe minorii Liliana G. si Ioan S., in varsta de noua si respectiv sapte ani, la Centrul Social Multifunctional din cadrul DGASPC Salaj. Aceasta actiune s-a desfasurat in urma solicitarii acestei institutii, deoarece, din verificarile facute de acestia, rezulta faptul ca cei doi minori sunt folositi de catre parintii lor la comercializarea unor produse, punand in pericol securitatea si siguranta acestor copii, a declarat purtatorul de cuvant.

Copiii erau pusi chiar de catre mama lor sa vanda ciorapi sau sosete, felicitari sau flori, incalcand astfel prevederile legislative privind protectia si promovarea drepturilor copilului, acestia fiind exploatati economic, incalcandu-li-se dreptul acestora de a primi o educatie care sa le permita dezvoltarea, in conditii nediscriminatorii, a aptitudinilor si a personalitatii lor.

O luna pierduta pe strazi

Cei doi minori provin dintr-o familie de etnie roma si nu sunt singurii copii din familie, acestia avand inca doi frati aflati in cadrul Centrului de Servicii Comunitare din Simleu Silvaniei, la scoala speciala. Directorul DGASPC Salaj, Violeta Milas, ne-a comunicat ca minorii prinsi vanzand bunuri pe strazi sunt inscrisi la Centrul de Zi din Zalau, unde beneficiaza de asistenta sociala, ca urmare a faptului ca familia din care provin nu are venituri. In cadrul acestui centru, copiii erau indrumati in fiecare zi de scoala catre ore, la intoarcere primind masa de pranz. Dupa terminarea temelor date pentru acasa, minorii primeau cina, ulterior fiind lasati la domiciliu. Doar ca, de o luna, copiii nu au mai venit la centru, nici nu au mai frecventat cursurile scolare, ne-a spus Violeta Milas.

Reprezentantii Directiei cunosteau faptul ca parintii ii pun sa munceasca, in loc sa ii trimita la scoala, solicitand zilele trecute ajutorul politistilor locali si jandarmilor sa retina minorii in cazul in care ii gasesc pe strazi. In cursul zilei de ieri, copiii au fost preluati in regim de urgenta si dusi in cadrul Centrului Social Multifunctional din Zalau.

Risca decaderea din drepturi

Directorul DGASPC Salaj sustine ca in acest caz se vor lua toate masurile pentru ca minorii sa aiba parte de ingrijire adecvata si de educatie scolara. Centrul de Zi reprezinta o forma de sprijin social pentru familiile cu venituri reduse. Am atentionat in repetate randuri familia sa nu mai trimita copiii sa munceasca in strada, nefiind luat in seama. Prin urmare, s-a dispus retinerea minorilor in cadrul centrului, in regim de urgenta, urmand ca in termen de 48 de ore sa ne adresam instantei de judecata impotriva familiei, cu masura decaderii din drepturi si preluarea copiilor in sistemul permanent de asistenta sociala, a mentionat directorul Milas.

Instanta de judecata va decide carei parti vor ramane in ingrijire copiii, desi cazurile privind decaderea din drepturi a parintilor sunt extrem de rar castigate de catre DGASPC Salaj. Potrivit sursei citate, mama sustine ca nu doreste sa-si lase copiii in grija statului, dar nici nu vrea sa isi trimita odraslele la scoala, motivand ca educatia scolara nu este necesara si ca nu-i va ajuta in viitor.

Acesta nu este singurul caz cu care se confrunta institutia, un alt minor inscris la Centrul de Zi disparand fara urma de cateva zile. Copilul nu a mai fost vazut nici la scoala si nici in familie, fiind dat in atentia politistilor locali si a echipajelor de jandarmi.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »