De-a râsu’-plânsu’! Cazuri poliţieneşti de tot râsul!

magazinsalajean 16 iulie 2012 2
De-a râsu’-plânsu’! Cazuri poliţieneşti de tot râsul!

O serie de cazuri ciudate, în care “eroii” infractori stârnesc râs şi plâns, au ajuns în ultimii ani în atenţia poliţiştilor sălăjeni. Mai nou, odată ieşiţi pe teren, aceştia dau peste situaţii din cele mai neaşteptate: de la hoţi care se ascund în vârful patului sau care, furaţi de dorul fostei maşini, o răpesc ca pe frumoasa din serai, până la un şofer care mai că s-a trezit cu dosar penal pentru conducere sub influenţa băuturilor alcoolice după ce, oprit fiind pentru un control de rutină, s-a folosit de sprayul de gură ca să îşi împrospăteze respiraţia, zăpăcind în ultimul hal aparatul alcooltest.

Cazurile pe care sunt nevoiţi poliţiştii sălăjeni să le investigheze sunt, uneori, ieşite din tipare, la modul cel mai hilar. De-a lungul anilor, oamenii legii s-au confruntat cu fel de fel de infractori, care de care mai aparte în felul lor. În acest sens, vă prezentăm un top al celor mai trăsnite cazuri.

Şi-a dat cu bolovanul în cap

Unul dintre cele mai haioase momente petrecute în judeţ, în ultimii ani, clasat pe primul loc în top, a avut ca protagonist un om al legii. Scenariul a fost surprins de camerele de filmat în luna iulie a anului 2010, pe când poliţistul se afla în plină acţiune, în timpul unei razii în comunităţile de romi din localitatea Păuşa. Acesta a devenit faimos în presa naţională, mai ales la canalele de televiziune, după ce, în încercarea de a se apăra de câinii care îi dădeau târcoale, a ridicat deasupra capului un ditamai bolovanul şi l-a aruncat nu mai departe de propriul creştet.
Mai multe echipaje de jandarmi au descins în forţă la locuitorii de etnie romă, iar romii au fost luaţi ca din oală. Cu toate acestea, nu au protestat când au fost ridicaţi în vederea audierii. “Scopul acţiunii a fost identificarea şi cercetarea mai multor persoane care se fac vinovate de comiterea de infracţiuni. Astfel, au fost ridicate de la domiciliu în vederea audierii nouă persoane suspecte în mai multe dosare penale privind furturi de animale din anexele gospodăreşti şi distrugerea culturilor agricole prin lăsarea animalelor nesupravegheate”, au declarat reprezentanţii Poliţiei sălăjene.
Tocmai cu animalele a avut treabă, însă, şi reprezentantul legii mai sus menţionat. Văzând patrupedul în faţa casei, a acţionat imediat şi, înarmându-se cu un bolovan, a încercat un voleu de toată frumuseţea, scăpându-şi cărămidocul taman în moalele capului. Norocul omului că a fost mai tare de cap şi nu a suferit leziuni pe termen lung.

Hoţul ascuns sub plapumă

Unul dintre acestea este cazul hoţului găsit de oamenii legii în patul proprietarului la care dădea spargerea… sub plapumă. Acum, fie i-a fost somn de la efortul depus umplând sacul cu bunuri furate, fie chiar s-a ascuns de poliţiştii care au dat buzna peste acesta.
Este păţania unui zălăuan în vârstă de 27 de ani, care a fost prins, la finele lunii iulie a anului trecut, în timp ce fura bunuri din apartamentul unui bloc de locuinţe situat pe strada Corneliu Coposu din Zalău. Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Sălaj, Tincuţa Dumuţa, a declarat că tânărul a fost găsit de către poliţişti ascuns în locuinţa în care dădea lovitura. “În cursul zilei de 19 iulie, Tiberiu G., în vârstă de 26 de ani, din Zalău, a fost găsit de poliţişti într-un apartament de pe strada Corneliu Coposu din municipiu, unde intrase pentru a fura bunuri. Cu o zi înainte, tânărul a intrat pe un geam lăsat deschis la balconul locuinţei situate la parter şi a furat suma de 4.000 de euro şi bijuterii din aur, proprietarii nefiind acasă. Acesta a revenit, cu aceeaşi intenţie, şi a intrat prin acelaşi loc”, a declarat purtătorul de cuvânt.
Tocmai pe când dădea a doua spargere, a fost surprins de către poliţiştii de la Biroul de Investigaţii Criminale al Poliţiei Municipale, aflaţi în acelaşi imobil pentru cercetarea unui alt caz de furt. “Poliţiştii au fost solicitaţi de proprietarii apartamentului de la parter să-i însoţească, întrucât aveau impresia că în interior se află cineva. Astfel l-au găsit pe Tiberiu G. ascuns sub o pătură”, a menţionat sursa precizată.
În urma cercetărilor efectuate, oamenii legii au reuşit să probeze în sarcina învinuitului alte cinci furturi comise pe raza municipiului. Zălăuanul a fost reţinut pentru 24 ore şi prezentat instanţei de judecată cu propunerea de arestare preventivă. Acesta este cercetat sub aspectul săvârşirii infracţiunii de furt calificat, riscând să stea după gratii până la 15 ani.

Mort de beat, dar treaz lumină

Mulţi şoferi se avântă în trafic, la volanul autoturismelor, deşi au consumat în neştire băuturi alcoolice, în unele cazuri, abia mai ţinându-se pe picioare. Însă cea mai mare alcoolemie depistată de poliţiştii rutieri sălăjeni în ultimele luni, dacă nu ani, s-a dovedit a fi de fapt… 0 grame per litru de alcool pur în sânge. I s-a întâmplat unui şofer zălăuan de 23 de ani, oprit în trafic de poliţişti pentru un control de rutină, tocmai pe când pleca de la petrecerea de aniversare a zilei sale de naştere.
Acesta a fost depistat, la începutul lunii februarie a anului în curs, conducând un autoturism pe o stradă din municipiu, având o alcoolemie record de 1,61 de miligrame per litru de alcool pur în aerul expirat, când, de fapt, era treaz “lumină”. Cu toate acestea, rezultatul înregistrat de aparatul alcooltest a fost real. “În momentul în care şoferul Aris P., în vârstă de 23 de ani, din Zalău, a fost oprit de echipajul de poliţie pe strada Sfânta Vineri din municipiu, având la îndemână un spay pentru împrospătarea respiraţiei pe bază de alcool, şi-a dat un jet în gură, în următoarele clipe fiindu-i solicitat să sufle în aparatul alcooltest. Fiindcă acest aparat măsoară concentraţia de alcool în aerul expirat, a înregistrat o alcoolemie de 1,61 miligrame per litru de alcool pur în aerul expirat”, a declarat purtătorul de cuvânt.
Se pare că tânărul tocmai se întorcea de la o petrecere dată chiar de ziua lui, unde consumase puţină şampanie închinată cu prietenii în cintea lui. Speriat de faptul că va trebui să sufle în fiolă, a recurs la spray-ul de împrospătarea respiraţiei.
Potrivit sursei citate anterior, în data 7 februarie, zălăuanul a fost condus la Unitatea de Primiri Urgenţe din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău, pentru recoltarea de probe biologice, în vederea stabilirii alcoolemiei. În acest caz, poliţiştii au întocmit actele premergătoare începerii urmăririi penale sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană ce are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,8 grame per litru de alcool pur în sânge. “După analizarea sângelui prelevat, s-a constatat faptul că şoferul avea o alcoolemie 0 în sânge. Odată cu primirea rezultatelor, s-a propus Parchetului în dosar soluţia de neîncepere a urmăririi penale, întrucât fapta nu există”, a precizat Dumuţa.
Pentru a nu ajunge în astfel de situaţii, conducătorii auto sunt sfătuiţi să nu folosească astfel de substanţe pentru împrospătarea respiraţiei pe bază de alcool. În astfel de cazuri, poliţiştii sunt obligaţi să conducă şoferii la spital în vederea recoltării probelor biologice pentru stabilirea alcoolemiei în sânge.

Şofer acrobat, a sărit din maşina în mers

Dacă unii şoferi încalcă legea consumând, în neştire, alcool şi urcându-se apoi la volan sau încălcând regulile de circulaţie, alţii scapă fără pată după fapte pe cât de hazlii, pe atât de îngrijorătoare. Este cazul unui tânăr de 22 de ani, din municipiu, care a ajuns la spital, în noaptea de sâmbătă spre duminică, după ce a sărit de pe geamul maşinii în timp ce se afla la volan, lăsându-şi pasagerul singur în autoturism.
Întreaga aventură s-a petrecut chiar luna trecută, pe drumul dintre Zalău şi Aghireş. “Zălăuanul Vlad G., de 22 de ani, se afla la volanul unui autoturism, iar într-o curbă la dreapta, în pantă, nu a adaptat viteza la condiţiile de drum şi a sărit pe geamul portierei stânga faţă, în timp ce autoturismul se afla în mişcare. Acesta a căzut pe partea carosabilă şi s-a rănit uşor, în timp ce pasagerul din dreapta, rămas singur în maşină, a reuşit să redreseze şi să oprească autoturismul”, a declarat reprezentantul IPJ Sălaj.
Potrivit sursei citate, conducătorul auto a fost testat cu aparatul alcooltest, rezultatul fiind negativ. Fapta acestuia va rămâne cu atât mai mult un mister, cu cât pasagerul din maşină a declarat poliţiştilor că şoferul s-a aruncat intenţionat pe geam.
În urma accidentului, tânărul de 22 de ani a scăpat cu răni uşoare. Acesta a fost preluat de o ambulanţă şi transportat la spital pentru acordarea de îngrijiri medicale. Acesta prezenta doar câteva plăgi abrazive multiple prin alunecare, respectiv zgârieturi la nivelul braţelor şi genunchilor. Pentru că rănile erau superficiale, tânărul a fost lăsat la domiciliu, nefiind necesară spitalizarea.

Şi-a furat fosta… maşină

Chiar dacă unii bărbaţi se despart cu greu de consoarte, încă îndrăgostiţi lulea de acestea, alţii par să nu se poată despărţi în niciun chip de fostele… maşini. Aşa şi cu un zălăuan Vasile P., în vârstă de 54 de ani, care a ieşit la plimbare cu fosta sa maşină, furându-o actualului proprietar din parcarea unui restaurant din localitatea Porţi.
Cazul a fost sesizat, în luna septembrie a anului 2010, poliţiştilor de către proprietarul maşinii, H. Zoltan, de 34 de ani, din localitatea Suplacu de Barcău, după ce bărbatul a văzut că autoturismul a dispărut din parcare. Poliţiştii au demarat activităţi de control şi supraveghere a traficului rutier, în urma cărora au reuşit să-l prindă pe făptuitor, la scurt timp de la sesizarea faptei, în timp ce conducea autoturismul furat prin localitatea Ip. În urma cercetărilor, oamenii legii au descoperit cu stupoare că hoţul era chiar fostul proprietar al maşinii furate.
Mai mult, autoturismul era încă înmatriculat pe numele zălăuanului, deşi îl vânduse, în urmă cu doi ani, noului proprietar. Acesta din urmă nu şi-a transcirs maşina pe numele său.
Autoturismul a fost predat păgubitului. Fostul proprietar s-a ales, în schimb, cu un dosar de cercetare penală pentru săvârşirea infracţiunii de furt calificat. Acesta este cercetat în stare de libertate, însă riscă pedeapsă cu închisoarea de la 3 la 15 ani.

Urmărit naţional, ascuns sub haina preoţiei

Un alt caz implică un maramureşan în vârstă de 41 de ani, care a încercat să scape de închisoare, şi i-a reuşit pentru mai bine de 5 ani, ascunzându-se sub haina preoţiei. În urmă cu doi ani, i s-a înfundat.
Bărbatul a fost prins în flagrant de poliţişti, în apropierea localităţii Var, în timp ce lua bani unui zălăuan, sub pretextul că va ajuta o familie nevoiaşă. “Lucrătorii din cadrul Biroului de Investigaţii Criminale a Poliţiei Municipiului Zalău l-au prins în flagrant pe Dumitru L.V., de 41 de ani, din judeţul Maramureş, care, folosind o identitate falsă, respectiv numele unui preot din judeţ, i-a cerut unui bărbat din Zalău suma de 300 de lei pentru a ajuta o familie nevoiaşă”, au precizat reprezentanţii IPJ Sălaj.
În urma cercetărilor efectuate, poliţiştii au descoperit că bărbatul era dat în urmărire naţională de către IPJ Maramureş încă din 1 februarie 2005, pe numele acestuia existând un mandat de executare a pedepsei de 4 ani închisoare, emis de Judecatoria Sighetu Marmaţiei pentru săvârşirea infracţiunii de înşelăciune. În acest caz, bărbatul a fost cercetat şi găsit vinovat pentru a înşelarea a 11 persoane, aducându-le acestora un prejudiciu de aproape 12.000 de lei.
Poliţiştii au deschis maramureşanului un alt dosar de cercetare penală pentru săvârşirea infracţiunii de înşelăciune, acesta riscând o prelungire a pedepsei cu închisoarea cuprinsă între 3 şi 15 ani de închisoare, pentru înşelăciune prin folosire de nume sau calităţi mincinoase.
Mihaela Oprea

Comentarii

comments

2 Comentarii »

Comentariile venite din partea voastra cu privire la articolele prezentate pe website-ul nostru sunt apreciate de autorii materialelor si de ceilalti utilizatori, daca sunt exprimate intr-un limbaj decent. Ne rezervam dreptul sa nu publicam sau sa inlaturam de pe magazinsalajean.ro acele mesaje/comentarii/opinii licentioase (injurii, cuvinte obscene si atacul la persoana).

 1. Anonim 17 iulie 2012 at 20:42 - Reply

  compilatie de tot rahatu!!

 2. cineva 18 iulie 2012 at 05:31 - Reply

  Am scris si ieri, dar vad ca ati sters comentariul. 1 .Rusine! Acel politist care intradevar si-a dat cu piatra in cap, nu si-a dat ca se se apere pe el, a dat cu piatra dupa caini sa aper ziaristii prezenti. Si nu a fost piatra, a fost o bucata de moloz, care i s-a rupt in mana in momentul in care a vrut sa arunce, dar putina documentare nu strica asa cum i-ar sta bine unuia care scrie in ziar, ca pe voi nu va putem numi ziaristi.
  2. Daca va informati putin, aflati ca la ora asta acel politist a suferit un atac cerebral si, probabil din respect pentru suferinta lui nu trebuia “afista” in presa.
  3. Mai bine ati vedea greselile voastre din articole, greseli de ortografie, de exprimare, incoerenta, pasaje intregi care nu iti transmit nici un mesaj.
  4. Din ce tin minte eu, in editia tiparita chiar titlul articolului era scris gresit, asa ca prima data uitati-va in gradina voastra, apoi aruncati ochiul la vecini.
  5. O idee-asa din cand in cand, scrieti si despre greselile voastre-un fel de Cronicuta a Carcotasilor, dar cu ziaristi.

Lasa un Raspuns »