Cutremur la API Zalău

Magazin Salajean 16 martie 2011 0

Cutremur la API Zalău

Pompierii sălăjeni au simulat, marţi, un cutremur care ar fi afectat clădirea unui colegiu din Zalău, exerciţiu în care au fost angrenate şi cadre medicale de la Serviciul de Ambulanţă şi Crucea Roşie Sălaj, presupunând atât evacuări ale elevilor din clădire, acordare de prim ajutor, cât şi stingerea unui incendiu şi testarea modului de comportare a cetăţenilor în situaţii de urgenţă.

Exerciţiul s-a desfăşurat după un anumit scenariu. Un cutremur de intensitate medie s-a înregistrat în zona Maramureş, în data de 15 martie, la ora 13.55. La o oră la care majoritatea populaţiei este la serviciu sau la şcoală, seismul este resimţit şi la Zalău, unde mai multe clădiri s-au dărâmat, printre ele aflându-se şi corpul A al Colegiului “Alesandru Papiu Ilarian” unde, sub dărâmături, au rămas surprinse persoane. De asemenea, a fost afectat şi corpul B, dar acesta are doar crăpături, iar profesorii au început evacuarea elevilor din sălile de clasă. Mai mult, din cauza replicii cutremurului are loc şi incendierea centralei termice din cadrul obiectivului, a descris locotenent colonelul Gavril Gale, din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Porolissum al judeţului Sălaj, la începutul exerciţiului.

Conform datelor furnizate de Lucian Jacodi, purtătorul de cuvânt al ISU Sălaj, printre obiectivele exerciţiului se numără şi executarea cercetării şi căutării cu structuri specializate pentru depistarea supravieţuitorilor şi victimelor, deblocare şi salvarea victimelor de sub dărâmături, organizarea punctului medical avansat pentru acordarea primului ajutor, intervenţia pentru localizarea şi lichidarea incendiilor izbucnite.

La simulare au participat peste 350 de elevi, opt echipaje cu un total de 45 de pompieri, precum şi personal din cadrul Jandarmeriei, Serviciului de Ambulanţă, Filialei Crucea Roşie Sălaj, Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Sălaj. La finalul exerciţiului comanda Inspectoratului ISU Sălaj s-a declarat mulţumită de operativitatea forţelor implicate.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »