Cronică de concert: Rage – regal rock la Satu Mare

magazinsalajean 10 septembrie 2012 2
Cronică de concert: Rage – regal rock la Satu Mare

Ca în fiecare an, Festivalul Samrock de la Satu Mare ne oferă surprize plăcute. Anul acesta i-am văzut pe veteranii rock-ului german – Rage. Ce putea fi mai frumos decât lecţia predată de mai bine de 27 de ani de baronii heavy-metal-ului nemţesc.
Trei instrumente! Doar atât! Chitară, bass şi tobe – este dovada profesionalismului în muzică, fără bribrizuri electronice şi efecte sforăitoare. Rusul Victor Smolski a mai brevetat odată la Satu Mare riff-ul de trash şi metal, ajutat de bass-ul şi vocea lui Peavy Wagner, cu melodii sclipitoare, excelând cu diversele elemente progressive şi simfonice. Ca orice fan Rage, am toate albumele lor, dar niciodată nu am simţit cum melodicitatea combinată cu metalul îmi poate tăia răsuflarea şi mă face să văd pe bolta cerească stelele aliniate ca în “Speak of the Dead”. Totul sună a sculptură în piatră, a piatră cu migală şlefuită, chiar dacă chitara se loveşte de o stâncă impunătoare. Melodicitatea metalului aduce a reciclare rock, dar totuşi familiară în reconfortantul şi chiar duiosul cor de fani.
O oră de concert fară greşeală, fără stereotipuri, fără forţări de prost-gust. Culorile sclipitoare ale versetelor metalice au invadat scena, asemenea unui drog ce te face să visezi; te face să vezi în Smolski un orb ce vede doar soarele de amiază în chitara sa.
“Hellgirl” incheie concertul ca o furie a pumnului liniştit de un înger din cor. Nu ştiu dacă e istorie, dar sigur e o revărsare de cercuri pline de bune şi rele.

Componenţă Rage:
• Peter “Peavy” Wagner – voce , bas (1984-prezent)
• Victor Smolski – chitară (1999-prezent)
• André Hilgers – tobe (2007-prezent)
Foşti membri:
• Alf Meyerratken – chitară (1985)
• Thomas Grüning – chitară (1985-1986)
• Jochen Schröder – chitară (1985-1987)
• Jörg Michael – tobe (1985-1987)
• Rudi Graf – chitară (1987)
• Manni Schmidt – chitară (1988-1994)
• Chris Efthimiadis – tobe (1988-1999)
• Ulli Cohler – clape (1990)
• Spiros Efthimiadis – chitară (1994-1999)
• Sven Fischer – chitară (1994-1999)
• Christian Wolff – clape (1996-1999)
• Mike Terrana – tobe (1999-2006)
Discografie:
• Reign of Fear (1986)
• Execution Guaranteed (1987)
• Perfect Man (1988)
• Secrets in a Weird World (1989)
• Reflections of a Shadow (1990)
• Trapped! (1992)
• The Missing Link (1993)
• 10 Years in Rage (1994)
• Black in Mind (1995)
• Lingua Mortis (1996)
• End of All Days (1996)
• XIII (1998)
• Ghosts (1999)
• Welcome to the Other Side (2001)
• Unity (2002)
• Soundchaser (2003)
• Speak of the Dead (2006)
• Carved in Stone (2008)
• Strings to a Web (2010)
• 21 (2012)
Albume live:
• Power of Metal (1994)
• From the Cradle to the Stage (2004)
• Full Moon in St. Petersburg (2007)
Video:
• The Video Link (1994)
• From the Cradle to the Stage (2004)
• Full Moon in St. Petersburg (2007)

Daniel Mureşan

Comentarii

comments

2 Comentarii »

Comentariile venite din partea voastra cu privire la articolele prezentate pe website-ul nostru sunt apreciate de autorii materialelor si de ceilalti utilizatori, daca sunt exprimate intr-un limbaj decent. Ne rezervam dreptul sa nu publicam sau sa inlaturam de pe magazinsalajean.ro acele mesaje/comentarii/opinii licentioase (injurii, cuvinte obscene si atacul la persoana).

  1. Tudor Bolgar 10 septembrie 2012 at 21:22 - Reply

    Felicitări pentru cronică! O infimă obiecţie aş avea: Victor Smolski este bielorus, nu rus.

  2. Dan 12 septembrie 2012 at 08:50 - Reply

    🙂 tot sovietic e

Lasa un Raspuns »