Crima comisă de sălăjean în Irlanda, pentru 10.000 de euro

Mihaela Oprea 25 februarie 2013 0
Crima comisă de sălăjean în Irlanda, pentru 10.000 de euro

Purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj, procuror Pompilia Stana, a declarat luni, în cadrul unei conferinţe de presă, că procurorii au finalizat rechizitoriul în cazul sălăjeanului Stoica Rostaş, acuzat de infracţiunea de omor calificat. Acesta a fost trimis în judecată la finele săptămânii trecute, după ce în urmă cu aproximativ 5 ani a omorât un cetăţean român în timp ce se afla în Irlanda. Cazul a fost preluat de procurorii sălăjeni de la autorităţile din Irlanda, care au instrumentat cazul.
Procurorul Pompilia Stana a prezentat în cadrul conferinţei probele administrative aduse la dosar. “În fapt s-a reţinut că, în seara zilei de 13 iulie 2007, în jurul orei 18, partea vătămată Ilie Laurenţiu Duţu, cetăţean român, s-a deplasat împreună cu alţi cetăţeni români şi un cetăţean polonez, în localitatea Malahide, comitatul Dublin, Irlanda, unde au organizat o operaţiune de copiere a cardurilor bancare, skimming, la bancomatul băncii Ulster. Operaţiunea a fost depistată şi întreruptă de trecătorii aflaţi în zona bancomatului, participanţii reuşind să fugă din Malahide. Aceştia au ajuns ulterior, fiecare separat şi pe cont propriu, la un apartament situat la adresa 103 Donaghmore, The Anchorage, Bettystown, comitatul Meath. Aici locuia unul din cetăţenii români, participanţi la operaţiune şi membru important al grupului, inculpatul Rostaş Stoica”, a declarat Pompilia Stana.
Potrivit sursei citate, după ce a ajuns în apartamentul respectiv, partea vătămată a fost legată cu un cablu de un scaun şi supusă unei agresiuni susţinute, deoarece, în opinia inculpatului Rostaş Stoica, aceasta a ascuns dispozitivul de copiere a cardurilor de pe bancomat, skimmer, şi evaluat de inculpat la suma de 10.000 de euro. “Asupra victimei Ilie Laurenţiu Duţu a avut loc o agresiune susţinută şi violentă, asociată cu tortură, pentru a-l determina să arate locul unde a ascuns dispozitivul. Pe parcursul comiterii acestei agresiuni, inculpatul Stoica Rostaş l-a înjunghiat pe bărbat cu un cuţit în partea inferior-posterioară a piciorului stâng, provocându-i o hemoragie abundentă, fără ca apoi să-i asigure transportul la o unitate medicală în vederea evitării decesului. Inculpatul i-a solicitat victimei plata sumei de 10.000 de euro pentru a-i asigura transportul la un spital”, a afirmat purtătorul de cuvânt.
Ulterior, după comiterea agresiunii, inculpatul şi ceilalţi martori l-au contactat pe martorul Silviu Cristian Olaru, cetăţean român, prietenul şi colegul de apartament al victimei Ilie Laurenţiu Duţu, şi i-au cerut să-l transporte pe acesta la Spitalul “Doamna Noastră” din localitatea Drogheda, unde a fost constatat decesul victimei de către dr. Conor Egleston, în data de 13 iulie 2007, la ora 22.45.
În prezent, Rostaş Stoica se ascunde de oamenii legii. Acesta are emis pe numele său un mandat de arestare europeană pentru infracţiunea de omor calificat. A fost căutat mai mulţi ani prin Interpol, reprezentanţii legii nereuşind prinderea acestuia. Încă de anul trecut, judecătorii sălăjeni au demarat investigaţiile în acest caz, preluând dosarul de la colegii din Irlanda.
În data de 19 februarie 2013, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj au dispus trimiterea în judecată a inculpatului Rostaş Stoica, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de omor calificat. Dacă va fi găsit vinovat, sălăjeanul Stoica Rostaş ar putea sta până la 25 de ani în spatele gratiilor. Pentru săvârşirea infracţiunii de omor calificat, legea prevede pedeapsa închisorii de la 15 la 25 de ani şi interzicerea unor drepturi.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »