Crestinii sarbatoresc astazi Boboteaza

Magazin Salajean 6 ianuarie 2012 0

Crestinii sarbatoresc astazi BoboteazaCrestinii sarbatoresc, astazi, botezul Domnului nostru Iisus Hristos, sau Boboteaza, cum este mai cunoscut acest praznic in popor. Evenghelia relateaza ca Iisus a venit la raul Iordanului din Galileea pentru a fi botezat de Ioan, cunoscut de oameni pentru predicile sale si indemnul la pocainta, iar cei care-si marturiseau pacatele erau botezati de Ioan in Iordan. El a vestit venirea lui Iisus, spunand ca acela este mult mai mare si mai puternic decat el si ca acela ii va boteza cu Duh Sfant si cu foc.

Ioan Botezatorul este Inaintemergatorul lui Iisus Hristos, pentru faptul ca propovaduia venirea acestuia si-i sfatuia pe oameni sa renunte la rele. Imbracamintea lui era foarte simpla, facuta din par de camila; el purta o cingatoare de piele imprejurul mijlocului si se hranea cu lacuste si miere salbatica. Icoanele au pastrat de-a lungul timpului aceasta imagine, infatisandu-l pe Botezator ca pe un pustnic cu parul lung si barba aspra.

Boboteaza, asa cum preciza parintele Silviu Boha, inspector eparhial de cateheza din cadrul Episcopiei Ortodoxe a Salajului, este numita si Epifania sau Aratarea Sfintei Treimi.

Ioan Botezatorul ii boteza pe oameni pentru a-i aduce de la rau, de la pacat, la bine. Ioan devenise o personalitate marcanta in zona (langa Iudeea, la Betabara, pe malul raului Iordan) si foarte multi oameni veneau la el, pentru a primi botezul pocaintei. Chiar si cei de la Templu au venit la el, intreband de ce boteaza, ca el nu este nici prooroc, nici Ilie, nici Hristos. Evanghelistul Ioan spune in capitolul 1, versetele 19-27 urmatoarele:. Ioan L-a descoperit oamenilor pe Hristos. Duhul Sfant s-a pogorat asupra lui Iisus in chip de porumbel. Asa cum relateaza evanghelistul Matei la capitolul 3, versetele 16 si 17, De indata ce a fost botezat, Iisus a iesit afara din apa. Si in clipa aceea cerurile s-au deschis, si a vazut pe Duhul lui Dumnezeu pogorandu-Se in chip de porumbel si venind peste El. Si din ceruri s-a auzit un glas, care zicea: Acesta este Fiul Meu prea iubit, in care Imi gasesc placerea. Iisus dupa acest moment se va retrage in pustiul Carantaniei unde va posti 40 de zile, dupa care isi va incepe activitatea de propovaduire a Evangheliei, a mentionat parintele Silviu Boha.

Preotul Silviu Boha a subliniat faptul ca minunea se petrece, in fiecare an de atunci. La raul Iordanului, intre Israel si Iordania, la locul unde s-a petrecut evenimentul, o singura data pe an, are loc un fenomen deosebit: pe rau se produce un val, care intoarce apa spre izvor, mai precis, sensul acesteia se inverseaza.

In aceasta zi de sarbatoare, potrivit site-ului jerusalim.ro/iordan_pro.htm, Patriarhul Ierusalimului insotit de numerosi episcopi, preoti si credinciosi veniti din toata lumea crestina organizeaza o mare procesiune la raul Iordan. Aceasta procesiune reactualizeaza pentru fiecare generatie evenimentele desfasurate pe malul acestui rau cu peste doua mii de ani in urma, cand Fiul lui Dumnezeu, a coborat smerit la apele Iordanului pentru a primi botezul din mainile Sfantului Ioan Botezatorul. Procesiunea si multimile de astazi ne amintesc si de numerosii evrei care coborau in vechime la Iordan pentru a asculta predica inflacarata a Sfantului Ioan Botezatorul, cat si pentru a primi botezul.

In partea cealalta a Iordanului, in dreptul localitatii Betabara, loc in care traditia stabileste locul exact al Botezului Domnului sunt adunati crestinii din Iordania care savarsesc si ei in acelasi timp sfanta slujba a sfintirii apelor. Pana nu de mult Patriarhul ortodox al Ierusalimului binecuvanta apele dintr-o barca aflata in mijlocul Iordanului, dar recent a fost construit un pod din lemn care permite accesul slujitorilor pana in mijlocul apei.

De Boboteaza se sfintesc casele oamenilor, preotii aducand aghiasma, apa sfintita, pace, liniste, binecuvantare, pentru sanatatea trupului si a sufletului. Aceasta apa se sfinteste o data pe an si ea ramane nealterata peste ani. Ortodoxia este singura care conserva apa vie a Evangheliei, mai precis invatatura lui Hristos, a precizat parintele inspector.

Poporul roman a pastrat multe traditii in legatura cu aceasta zi. Pe malul Dunarii sau chiar la tarmul marii, se obisnuieste ca preotul, cu ocazia slujbei care se face, sa arunce o cruce de lemn in apa foarte rece, uneori chiar inghetata, dupa care sar cativa flacai curajosi pentru a o aduce inapoi. In toate bisericile ortodoxe, preotii fac agheasma (apa sfintita), cu care boteaza apele, oamenii, animalele si casele.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »