Credinciosii salajeni se pregatesc sa intampine praznicul Adormirii Maicii Domnului

Magazin Salajean 12 august 2011 0

Credinciosii salajeni se pregatesc sa intampine praznicul Adormirii Maicii Domnului

Luni, crestinii o sarbatoresc pe cea aleasa a-i da nastere Fiului lui Dumnezeu. Romanii se pot bucura de acest praznic, deoarece data de 15 august a fost reglementata prin Codul Muncii ca zi libera legala.

Adormirea Maicii Domnului, unul din marile Praznice Imparatesti ale Bisericii, este sarbatorita pe 15 august si precede o perioada de post de 14 zile. In aceasta zi este comemorata moartea si slavirea Maicii Mantuitorului. Sarbatoarea marturiseste ca Maica Domnului a fost luata de Dumnezeu in imparatia cereasca a lui Hristos, in deplinatatea vietii ei sufletesti si trupesti. La acest eveniment, al mortii si inmormantarii ei, au participat toti apostolii cu exceptia apostolului Toma. Acesta a ajuns cateva zile mai tarziu; dorind sa o vada inca o data, i-a convins pe ceilalti sa deschida mormantul Maicii Domnului. Atunci s-a descoperit ca trupul Ei nu mai era acolo.

Praznicul poarta numele de Adormirea Maicii Domnului, pomenind trecerea ei din aceasta viata, cuvantul Adormire traducand grecescul Koimisis, care inseamna adormirea intru moarte.

La fel ca si in cazul nasterii Sfintei Fecioare, sau in cazul Intrarii in Biserica, nici pentru Adormirea Maicii Domnului nu exista referinte istorice sau biblice pentru aceasta sarbatoare. Biserica propovaduieste ca Maica Domnului este fara de pacat, dar si ca Fecioara Maria a avut nevoie cu adevarat sa fie mantuita de Hristos – mantuita de incercari, suferinte si moarte din lumea aceasta. Ea a murit cu adevarat si apoi a fost luata la Cer de Fiul ei, ca Maica a Vietii, si ia deja parte la viata fara de sfarsit din Imparatia Cerurilor. Aceasta viata in rai este pregatita si promisa tuturor care asculta Cuvantul lui Dumnezeu si il pastreaza (Luca 11,27-28) .

Episcopul ortodox va sluji la Manastirea Stramba

Daca duminica, in ajunul praznicului Adormirii Maicii Domnului, arhiereul salajenilor ortodocsi, Prea Sfintitul Petroniu Florea, va oficia Sfanta Liturghie la Plopis unde va fi tarnosita biserica din localitate, de Sfanta Marie Mare, eparhul Salajului, se va afla la Manastirea Stramba. Cu acest prilej, va avea loc: hirotesirea ca arhimandrit (cea mai inalta distinctie monahala si unica la nivel de judet) a staretului lacasului de la Stramba, parintele Grighentie Otelea; va fi hirotonit diacon parintele Acachie si viitorul preot de la Parohia Sighetul Silvaniei, Cosmin Naghi. Tot luni, episcopul Salajului, alaturi de soborul de preoti va inaugura si sfinti noul centru de instruire de la Manastirea Stramba.

Pelerinaj la Biserica greco-catolica din Chilioara

Credinciosii greco-catolici din Zalau vor intampina acest praznic inca din ajun, cand vor participa la o seara de veghe in Biserica Sfanta Familie. Aici, asa cum am aflat de la parintele Valer Parau, protopop de Zalau, va fi oficiata duminica, de la ora 18.00, Sfanta Liturghie, Paraclisul Maicii Domnului, va fi sustinut un moment de adoratie euharistica si va fi rostit rozariul. Luni, de Sfanta Marie Mare, credinciosii sunt asteptati in pelerinaj la Chilioara, unde Biserica greco-catolica din localitate isi serbeaza hramul. Sfanta Liturghie va fi oficiata de la ora 10.00 (iar vecernia de la ora 18.00). La aceasta sarbatoare si-au anuntat participarea doi protoerei din Italia, parintele Barbulovici Vasile, protopop de Venetia-Triveneto si preotul Marinel Muresan, protopop al provinciei Emilia Romagna. Acestia vor oficia Sfanta Liturghie alaturi de protopopul de Zalau, parintele Valer Parau si de un sobor de preoti. La finalul slujbei religioase, va avea loc ungerea de obste cu ulei sfintit (miruirea) credinciosilor participanti.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »