Corneliu Coposu, omagiat de sălăjeni

Magazin Salajean 19 mai 2011 0

Corneliu Coposu, omagiat de sălăjeni

La 97 de ani de la naşterea omului politic Corneliu Coposu, Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău – Sălaj organizează, astăzi, la ora 13, simpozionul științific „Viață politică în județul Sălaj. 130 de ani de la înființarea Partidului Național Român”. Evenimentul este organizat sub egida Consiliului Județean şi în colaborare cu Serviciul Județean Sălaj al Arhivelor Naționale, Inspectoratul Școlar Sălaj și Fundația Corneliu Coposu – Filiala Sălaj.

Comunicările științifice care vor fi prezentate vor avea ca temă unificarea politică din 1881 şi crearea Partidului Național Român din Transilvania, activitatea Partidului Național până la Marea Unire, dar şi după acest punct de reper în istoria poporului român, relaţia dintre partid și mișcarea memorandistă din 1892, precum şi activitatea organizației sălăjene a PN-PNȚ din județul Sălaj în perioada interbelică.

Evenimentul de astăzi se înscrie în seria manifestărilor de comemorare a lui Corneliu Coposu pe care Filiala Sălaj a Fundaţiei care îi poartă numele le organizează în aceste zile, dat fiind că mâine (20 mai) se împlinesc 97 de ani de la naşterea marelui om politic.

Acesta a venit pe lume în 1914, în Bobota, şi a trecut în nefiinţă în 11 noiembrie 1995, la Bucureşti. Între 1937 şi 1940, Corneliu Coposu a activat ca secretar personal al liderului ţărănist Iuliu Maniu. A fost închis între 1947 şi 1964, trecând prin mai multe închisori din infernul concentraţionar comunist. După ieşirea din puşcărie, a fost angajat ca muncitor necalificat la Întreprinderea de Construcții-Montaj Bucureşti, atelierul de tâmplărie mecanică. Între 1990 şi 1995, Coposu a fost preşedintele Partidului Naţional Ţărănesc Creştin Democrat.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »