Consumul de alcool a provocat 10 accidente

Magazin Salajean 5 septembrie 2007 0

Consumul de alcool a provocat 10 accidente

* 159 de accidente de circulatie s-au produs pe drumurile salajene de la inceputul anului, din care 10 au fost provocate de conducatorii aflati sub influenta bauturilor alcoolice

Consumul de bauturi alcoolice constituie un factor de mare risc asupra traficului rutier, influentand in mare parte producerea accidentelor. De cele mai multe ori, conducatorii auto aflati sub influenta bauturilor alcoolice comit incalcari frecvente ale normelor de circulatie, conduc cu viteza excesiva si se angajeaza in depasiri neregulamenare si executa in mod periculos virajele.

Alcoolul, bata-l vina…

Potrivit comisarului de politie din cadrul Serviciului de Politie Rutiera Salaj, cms Liviu Cipleu, de la inceputul anului si pana in prezent pe drumurile salajene s-au produs 159 de evenimente rutiere, din care 71 grave soldate cu 15 morti, 65 raniti grav si 32 raniti usor.

Din totalul accidentelor grave (71), opt evenimente care s-au soldat cu doi morti, noua raniti grav si zece raniti usor, au fost provocate de conducatori auto aflati sub influenta bauturilor alcoolice. Tin sa mentionez ca accidentele de circulatie in care au fost implicati conducatori auto aflati sub influenta bauturilor alcoolice nu s-au produs neaparat din cauza consumului de alcool, ci si din cauza ca soferii au incalcat si alte reguli de circulatie, a spus comisarul Liviu Cipleu.

De asemenea, din cele opt accidente rutiere produse din cauza alcoolului, trei i-au avut ca protagonisti pe conducatorii de mopede. Cele trei accidente s-au soldat cu ranirea grava a trei persoane si ranirea usoara a alteia, a adaugat comisarul.

In decursul a sapte luni au mai avut loc 88 de accidente soldate cu ranirea usoara a 103 persoane. Din totalul accidentelor, sapte s-au soldat cu ranirea usoara a sapte persoane, iar conducatorii auto si cei de mopede se aflau sub influenta bauturilor alcoolice.

Ce spune legea?

Legea pedepseste aspru conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul, dupa ce soferul acestuia a consumat bauturi alcoolice, iar concentratia de alcool in sange depaseste limita legala. Astfel, cei care se incumeta sa urce la volanul autovehiculului cu cateva pahare la bord risca o pedeapsa cu inchisoare de la 1 la 5 ani.

Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tramvai de catre o persoana care are o imbibatie alcoolica de peste 0,80 g/l alcool pur in sange ori o concentratie care depaseste 0,40 mg/litru sau care se afla sub influenta unor substante stupefiante sau cu medicamente similare acestora, se pedepseste cu inchisoarea de la 1 la 5 ani, se arata in Noul Cod Rutier.

Refuzul, impotrivirea sau sustragerea unei persoane care conduce pe drumurile publice un autovehicul sau tramvai de a se supune recoltarii probelor biologice in vederea stabilirii alcoolemiei sau testarii aerului expirat, se pedepseste, de asemenea, cu inchisoare de la 1 la 5 ani.

Daca rezultatul testarii arata o concentratie mai mare de 0,40 mg/l alcool pur in aerul expirat sau indica prezenta in organism a substantelor ori produselor stupefiante sau a medicamentelor cu efecte similare, conducatorii de vehicule sunt obligati sa se supuna recoltarii probelor biologice.

Masura s-a luat in conditiile in care o concentratie de peste 0,80 este considerata infractiune si intra sub incidenta legii penale.

In cazul accidentelor de circulatie din care au rezultat numai pagube materiale, soferii sunt obligati sa se supuna testarii aerului expirat, in vederea stabilirii alcoolemiei ori a consumului de produse sau substante stupefiante.

116 salajeni au fost testati pentru determinarea alcoolemiei

Potrivit sefului Serviciului de Medicina Legala Salaj, dr. Liviu Oroianu, de la inceputul anului si pana in prezent, 116 persoane au fost testate in vederea determinarii alcoolemiei.

Probele se recolteaza la cea mai apropiata unitate sanitara de locul unde s-a produs accidentul. Recoltarea se face cu trusa standard de prelevare a sangelui pentru determinarea alcoolemiei, care este dotata cu toate cele necesare, a spus dr. Liviu Oroianu.

Trusele standard pentru determinarea alcoolemiei sunt achizitionate de Serviciul de Medicina Legala si distribuite Politiei judetene. Dupa recoltare, probele sunt aduse la laboratorul de toxicologie din cadrul Serviciului de Medicina Legala, unde se efectueaza determinarea concentratiei alcoolului din sange. Pentru determinarea alcoolemiei se recolteaza doua probe biologice la interval de o ora intre prelevari.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »