Condamnări în dosarul unor tineri traficanţi de etnobotanice

Patru tineri sălăjeni, cu vârste cuprinse între 16 şi 21 de ani, au fost condamnaţi, zilele trecute într-un dosar de trafic de etnobotanice.
Inculpaţii au ajuns în vizorul oamenilor legii în urmă cu aproape un an, pentru ca în mai 2017, să le fie organizat un flagrant în cartierul Dumbrava Nord din Zalău, în urma căruia unul dintre tineri – Cătălin Ionuţ Milaş, cunoscut cu antecedente penale, a fost prins în timp ce vindea etnobotanice către doi clienţi. Asupra bărbatului au fost găsite patru plicuri a câte un gram, pentru ca în urma percheziţiilor domiciliare, anchetatorii să descopere alte 44 de plicuri cu droguri, pe care le cumpăra dintr-un judeţ vecin cu 10 lei şi le revindea cu 20-30 de lei.

Cercetările ulterioare au scos la iveală că în timpul perioadei infracţionale, Milaş a făcut nu mai puţin de 480 de tranzacţii. Magistraţii Tribunalului Sălaj l-au găsit vinovat de săvârşirea infracţiunii de efectuarea fără drept de operaţiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive în formă continuată şi l-au condamnat la doi ani de închisoare. Zălăuanul se află în arest încă din 30 mai 2017.
Un alt inculpat implicat în activitatea infracţională, Alexandru Felician Prodan, a primit un an şi şase luni închisoare pentru săvârşirea aceleiaşi infracţiuni (97 acte materiale), cu suspendare pe durata unui termen de încercare de trei ani. Pe durata acestui termen, el trebuie să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Sălaj, la datele fixate de acesta; să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte cinci zile; să comunice schimbarea locului de muncă; să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă. În plus, a fost obligat să frecventeze unul sau mai multe programe de reintegrare socială derulate de serviciul de probaţiune sau organizate în colaborare cu instituţii din comunitate şi să presteze 90 de zile de muncă neremunerată în folosul comunităţii, zilnic, câte două ore, la Direcţia de Asistenţă Socială Comunitară Zalău şi la Primăria Zalău. Nerespectarea cu rea-credinţă a măsurilor de supraveghere sau neexecutarea obligaţiilor impuse, îl pot trimite în spatele gratiilor.

În ceea ce îi priveşte pe cei doi inculpaţi minori, în vârstă de 16, respectiv 17 ani, despre care procurorii DIICOT Sălaj suţin că ar fi vândut etnobotanice, instanţa le-a aplicat măsura educativă a supravegherii pe o durată de şase luni. DN, în sarcina căruia au fost reţinute 105 tranzacţii, va fi supravegheat de către bunica lui, iar MGF, care a totalizat 76 de acte materiale, de către tatăl său, sub coordonarea Serviciului de Probaţiune Sălaj. Dacă nu va respecta obligaţiile impuse ori va săvârşi noi infracţiuni în cursul executării măsurii educative a supravegherii, minorii riscă să le fie prelungită pedeapsa ori să le fie aplicată o măsură privativă de libertate.

Tribunalul Sălaj a dispus confiscarea, de la Milaş, a 6,5 g fragmente vegetale mărunţite, în care s-au pus în evidenţă substanţe susceptibile de a produce efecte psihoactive, dar şi a unor sume de bani obţinute de inculpaţi din vânzarea etnobotanicelor. În total, peste 25.000 de lei. Inculpaţii au fost obligaţi să achite fiecare câte 2.000 de lei, cu titlu de cheltuieli juridice avansate de stat.
Decizia instanţei poate fi atacată cu apel în termen de 10 zile de la comunicare.

Potrivit anchetatorilor, majoritatea tranzacțiilor membrilor rețelei aveau loc în spațiul public, în cartierul Dumbrava Nord, atât la domiciliul lui Milaş, cât şi în faţa blocului acestuia, a unui supermarket ori a unei biserici, cumpărătorii fiind, de cele mai multe ori, elevi de liceu.

Leave a Comment