Comemorare George Pomutz

Magazin Salajean 17 octombrie 2007 0

Sambata, 13 octombrie, in piata cu acelasi nume din Gyula (Ungaria), a avut loc ceremonia de dezvelire a bustului lui George Pomutz, personalitate a secolului XIX, nascut (1818) in localitate, dintr-o familie de romani ortodocsi. Pomutz a fost unul din actorii principali ai revolutiei ungare de la 1848, mai tarziu inrolandu-se in armata americana nordista. A fost inaintat la gradul de general si trimis de SUA consul general in Rusia (1874). Mai tarziu a avut o contributie insemnata la cumpararea Alaskai de catre Statele Unite.

Realizat in bronz de sculptorul Ilarion Voinea (autor al busturilor lui A. I. Cuza de la Cluj-Napoca, Janos Bolyai de la Nuseni, Yitzhak Rabin de la Brasov etc.), bustul este o lucrare de o mare expresivitate stilistica, o remarcabila opera de arta ce imbogateste patrimoniul artistic al orasului maghiar.

Despre personalitatea marelui revolutionar, ca si despre legaturile acestuia cu Kossuth Lajos si Andrew Johnson, au vorbit Ireny Comaroschi – ambasadorul Romaniei la Budapesta, zalauanul Ioan Fodoreanu – consulul general al Romaniei la Gyula, Genesi Ferencz – secretar de stat in guvernul ungar, PS Siluan – episcopul ortodox al romanilor din Ungaria. La ceremonie au mai participat primarul orasului Gyula, presedintele autoguvernarii romanesti din Ungaria, profesori si elevi ai liceelor Nicolae Balcescu din Gyula si Nicolae Tonitza din Bucuresti, diplomati, ziaristi, un mare numar de localnici.

Ceremonia a avut loc in cadrul manifestarii Ziua culturala a Romanilor din Ungaria.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »