Circa 1.000 de adolescenti, in misiune secreta pe platoul din fata Prefecturii

Magazin Salajean 19 octombrie 2011 0

Circa 1.000 de adolescenti, in misiune secreta pe platoul din fata PrefecturiiPentru patru minute, timpul s-a oprit in loc, ieri dupa-amiaza, in centrul municipiului Zalau. Aproximativ 1.000 de adolescenti imbracati in negru au invadat platoul din fata Prefecturi Salaj, doar o mana de oameni imbracati in alb ivindu-se din centrul multimii. Iar niciunul dintre cei prezenti nu a schitat un gest si nu a scos o vorba in acest rastimp, lasand pe curiosi sub semnul intrebarii, fara raspuns. Evenimentul a fost cu adevarat o surpriza pentru cetatenii aflati in apropiere. Insa autoritatile fac lumina in acest caz.

Potrivit directorului Centrului Judetean de Resurse si Asistenta Educationala Salaj, Melania Gardan, evenimentul organizat marti constituie una dintre cele trei activitati propuse in cadrul proiectului (YH)2 – Your hope, in your hands, initiat de Centrul Ratiu pentru Democratie Turda, in parteneriat cu CJRAE Salaj si Inspectoratul Scolar Judetean Salaj. Data de 18 octombrie marcheaza Ziua Europeana de Lupta Impotriva Traficului de Persoane. In acest scop, va avea loc un flash-mob de informare a populatiei cu privire la amploarea fenomenului si a cauzelor traficului de persoane, precum si de popularizare privind scaderea riscului de victimizare. Prin urmare, toti elevii au fost rugati sa poarte haine negre, iar organizatorii haine albe, acestia din urma avand gura acoperita cu banda scotch argintie. De altfel, toti participantii vor duce cu ei pancarte despre alegerile garantate de drepturile fundamentale, dar incalcate prin traficul de persoane. Organizatorii vor duce pancarte care vor face referire la felul in care traficantii incalca drepturile fundamentale ale celor care le ajung victime, a declarat, ieri, Melania Gardan.

Un numar de 13 unitati scolare din municipiu au fost implicate in aceasta actiune, si anume: Scoala Gimnaziala Simion Barnutiu, Scoala Gimnaziala Mihai Eminescu, Scoala Gimnaziala Gheorghe Lazar, Scoala Gimnaziala Iuliu Maniu, Liceul Pedagogic Gheorghe Sincai, Liceul Teoretic Sfintii Trei Ierarhi, Liceul Reformat Wesseleny, Liceul de Arte Ioan Sima, Liceul Sportiv Avram Iancu, Colegiul National Silvania, Colegiul Tehnic Alesandru Papiu-Ilarian, Grupul Scolar Mihai Viteazul si Grupul Scolar Voievod Gelu din Zalau.

Astfel de activitati au fost programate in aceeasi zi si la aceeasi ora in alte 12 locatii din lume, si anume, in noua orase din tara: Cluj-Napoca, Turda, Zalau, Baia Mare, Iasi, Craiova, Petrosani si Bucuresti; in orasul Banja Luka din Bosnia, precum si in patru orase din New Jersey din Statele Unite ale Americii.

Proiectul isi propune motivarea si constientizarea tinerilor cu varste curpinse intre 14 si 19 ani, din unitatile de invatamant salajene, sa se informeze si sa ia atitudine in fata fenomenului traficului de persoane. Sloganul actiunii a fost: Traficul de persoane incalca dreptul la libera alegere.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »