Cine a fost Sfantul Valentin?

Magazin Salajean 14 februarie 2007 0

Cine a fost Sfantul Valentin?Odata cu venirea primaverii natura reinvie la viata, inimile se incalzesc si este vremea indragostitilor…14 februarie este sarbatoarea tuturor indragostitilor, insa, de unde vine aceasta traditie?

Exista multe versiuni ale acestei istorioare, care, imbinate, au nascut o legenda: legenda Sf.Valentin. Una dintre ele spune ca Valentin a trait in secolul al treilea si a fost preot in zilele imparatului Claudiu al II-lea. Biserica era persecutat, iar Roma era implicata in multe campanii militare sangeroase. Claudiu a interzis toate casatoriile si logodnele in Roma, dand o lege care interzicea casatoria intre tineri. Aceasta se baza pe ipoteza ca soldatii necasatoriti se luptau mai bine decat cei casatoriti, pentru ca nu aveau pe nimeni care sa ii astepte acasa.

Sfantul Valentin a fost unul dintre cei care i-au ajutat pe tineri sa se casatoreasca in secret, in ciuda legii.Valentin a fost in cele din urma prins, incarcerat si torturat pentru ca a incalcat comanda lui Claudiu. Asterius, unul din judecatorii lui avea o fiica oarba. Legenda spune ca Valentin s-a rugat alaturi de ea, astfel ea fiind vindecata. Ca rezultat, Asterius a trecut la crestinism. In anul 269, preotul a fost condamnat la moarte. Ultimele sale cuvinte au fost scrise catre fiica lui Asterius si erau al tau Valentin, de aici vine si semnatura din majoritatea felicitarilor de Ziua Indragostitilor, valentinul tau. In anul 496 e.n., Papa Gelasius a oficializat data de 14 februarie ca ziua Sfantului Valentin. Treptat, a devenit ziua in care se facea schimb de mesaje de dragoste, iar Valentin a devenit sfantul patron al indragostitilor. Ziua era sarbatorita prin trimiterea de cadouri cu mesaje de dragoste.

Nu uitati, asadar, ca Ziua Indragostitilor vine o singura data pe an. La ora 24, cand se face 15 februarie, sarbatoarea se incheie, dar dragostea ramane. Asa ca, nu ratati momentul. Pentru o zi ca asta merita sa astepti Iubirea un an intreg. Si ca sa il parafrazez pe Mircea Radu: Iubiti-va mult!

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »