Chirurgia laparoscopica, acum si la Simleu Silvaniei

Magazin Salajean 28 ianuarie 2009 0

Chirurgia laparoscopica, acum si la Simleu Silvaniei

Conform informatiilor oferite de catre Mihail Vigu, consilier juridic si purtator de cuvant al Spitalului Orasenesc Simleu Silvaniei si Stelian Pop, medic primar chirurg in cadrul aceleiasi institutii, interventiile chirurgicale laparoscopice efectuate la Simleu Silvaniei, au devenit acum o realitate.

Achizitia aparatului necesar interventiilor laparoscopice a fost precedata de cateva etape de reabilitare si imbunatatire a conditiilor medicale. Astfel ca, incepand cu iarna anului 2006, vechiul sistem de incalzire pe baza de combustibil lichid a fost inlocuit cu cel pe gaz metan, ceea ce s-a definitivat prin cresterea confortului termic.

Amenajandu-se laboratorul, s-a achizitionat aparatura de ultima generatie, totodata modernizandu-se si sectia de radiologie. Prin sprijinul Ministerului Sanatatii, s-a instalat un aparat radiologic Mercury, si s-au primit doua aparate de anestezie, din care unul este ultramodern, de nivelul clinicilor universitare.

Creandu-se conditiile pentru introducerea chirurgiei laparoscopice in cadrul unitatii spitalicesti mai sus amintite, a fost achizitionat si un laparoscop. Achizitia acestuia s-a realizat prin eforturile Primariei orasului Simleu, care a contribuit cu suma de 60 de mii de lei, la care s-au adaugat 45 de mii de lei, suma de bani suportata prin eforturile proprii ale spitalului simleuan.

Ajutati si de chirurgi cu experienta din cadrul Centrului Universitar Cluj-Napoca, interventiile au putut fi incepute la sfarsitul anului 2008.

Deja au fost efectuate cinci interventii, una dintre acestea fiind facuta de medicul specialist chirurg Adrian Mirica, chiar la inceputul acestui an. In perioada apropiata urmeaza a fi efectuate inca doua operatii prin aceasta noua tehnica.

Operatia in sine decurge prin efectuarea colecistectomiei laparoscopice prin care se reuseste extirparea colecistului locuit de litiaza (piatra). Aceasta operatie prezinta mai multe avantaje, printre care: cele patru mici incizii de un centimetru inlocuiesc acum incizia clasica de 20 de centimetri, durata de spitalizare se reduce de la zece zile la trei zile, sunt eliminate herniile postoperatorii, durerea postoperatorie este redusa, costurile de spitalizare scad, iar reinsertia profesionala este rapida (reluarea activitatii de catre pacient in timp foarte scurt). In aceste conditii reusim sa ne aliniem la tehnica medicala a secolului 21.

Totodata am reusit sa practicam chirurgia defectelor herniare prin tehnici de nivel mondial, inclusiv cea cu plasa chirurgicala, recidiva fiind de doar 0,04 la suta.

Datorita efortului Ministerului Sanatatii, al Primariei si Spitalului Orasenesc din Simleu, s-a reusit crearea acestei sectii de chirurgie laparoscopica, care la ora actuala poate fi considerata un reviriment pentru aceasta unitate spitaliceasca, a incheiat medicul primar chirurg, Stelian Pop.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »