Centura de siguranta face victime… la buzunar

Magazin Salajean 8 februarie 2010 0

Centura de siguranta face victime... la buzunar

Peste 80 de persoane au fost sanctionate de politisti, in perioada 29 ianuarie – 5 februarie, pentru ca nu au purtat, in timpul deplasarii in trafic, centura de siguranta. Potrivit legislatiei in vigoare, pentru nefolosirea centurii de siguranta de catre ocupantii locurilor autovehiculelor prevazute cu centura de siguranta, se aplica, dupa caz, doua sau trei puncte amenda. Conducatorul auto, pe langa punctele amenda, se alege si cu doua puncte de penalizare. In conditiile in care un punct amenda costa 60 de lei, atat soferii, cat si persoanele sanctionate trebuie sa scoata bani frumosi din buzunar.

Potrivit purtatorului de cuvant al Inspectoratului de Politie Judetean Salaj, Nadia Serban, in perioada mentionata, agentii de Politie Rutiera din judetul Salaj au aplicat, in total, 677 de sanctiuni contraventionale, cu amenzi in valoare totala de 47.000 de lei.

Majoritatea sanctiunilor au fost aplicate soferilor (568 de conducatori auto), dintre care 87 pentru ca nu au purtat in timpul deplasarii centura de siguranta, 135 pentru ca au condus autovehicule cu viteza peste limita legala, iar 15 persoane au fost sanctionate pentru ca au oprit ori stationat autovehiculul in locuri interzise.

Pe langa amenda primita, 36 de soferi au ramas si fara permisul auto, fiindu-le suspendat dreptul de a conduce autovehicule: cinci – pentru conducere sub influenta bauturilor alcoolice, patru – pentru depasirea vitezei legale cu peste 50 de km/h, 26 – pentru nerespectarea semnificatiei culorii rosii a semaforului electric, neacordarea prioritatii pietonilor sau autovehiculelor, efectuarea manevrei de depasire neregulamentara ori ca urmare a circulatiei pe contrasens si unul – pentru neanuntarea sau neprezentarea la unitatea de politie competenta, in termen de 24 de ore de la implicarea intr-un accident de circulatie in urma caruia a rezultat numai avarierea vehiculului, ne-a comunicat Serban.

Au fost sanctionati contraventional si 95 de pietoni, care au traversat ori s-au deplasat neregulamentar de-a lungul drumului public, 10 persoane care s-au deplasat pe mopede sau biciclete neechipate corespunzator ori in timp ce se aflau sub influenta bauturilor alcoolice si alte patru persoane, care conduceau carute fara ca acestea sa fie echipate corespunzator. In aceeasi perioada, au fost retinute si zece certificate de inmatriculare, pentru conducerea autovehiculelor cu defectiuni tehnice, inspectie tehnica periodica expirata sau lipsa politei de asigurare obligatorie de raspundere civila auto.

Din pacate, in perioada analizata, pe raza judetului Salaj s-au inregistrat si trei accidente de circulatie grave, soldate cu un mort si doi raniti grav. De la inceputul anului, la nivelul judetului, au fost inregistrate 13 accidente grave, soldate cu trei morti, 11 raniti grav si cinci raniti usor, respectiv 13 accidente usoare, soldate cu ranirea usoara a 21 de persoane.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »