Cele 10 Pacate ale Romaniei – dezvaluite intr-o singura carte

Magazin Salajean 3 octombrie 2006 0

Cele 10 Pacate ale Romaniei - dezvaluite intr-o singura carteGaleriile de Arta Ioan Sima au gazduit duminica, 10 octombrie, lansarea unei carti – raport, dupa cum a numit-o chiar autorul – Cozmin Gusa. Desi scrisa de un politician 10 Pacate ale Romaniei nu se vrea un volum de dezvaluiri senzationale sau de teorie politica, ci o oglinda in care fiecare dintre noi poate privi si in care am putea recunoaste parti ale realitatii. Este o viziune asupra unui prezent pe care in mod evident nu il intelegem suficient, motiv pentru care inca nu am invatat sa impiedicam istoria sa se repete spunea Cozmin Gusa, cel care se autodefineste ca fiind un rebel cu principii, care e convins ca in Romania problema nu e ca dracii sunt atat de negri, cat mai ales ca ingerii nu sunt atat de albi.

Inca din titlu, autorul a dezvaluit ca scopul recentei sale aparitii editoriale este de a trece in revista marile pacate ale prezentului, marile pacate care macina Romania contemporana, o Romanie care din punct de vedere al politicii externe nu mai conteaza, in acest moment, noi contam doar cand trimitem trupe. In rest nu am auzit de un eveniment international major in care Romania sa conteze. Iar la aceasta stare de lucruri s-a ajuns pentru ca Romania e blocata de oligarhi, iar sistemul politic este putred si nu genereaza solutii, asta ca sa amintim doar doua din cele zece pacate.

Cu toate ca, atat in cuprinsul cartii, dar si la momentul lansarii, autorul marturisea ca n-a dorit-o senzationala, cartea 10 pacate ale Romaniei prezinta si dezvaluiri socante, daca ar fi sa ne oprim doar la faptul ca personalitati ale vietii politice romanesti care au facut sau fac parte din randul partidelor istorice (liberal, taranist) ne sunt prezentati ca lideri politici santajabili cu diferite dosare de informator. Daca despre Alexandru Paleologu, Dan Amedeo Lazarescu (tatal vitreg al actualului premier Tariceanu) sau Mircea Ionescu Quintus se stia ca au dat note informative Securitatii, un alt mare lider politic (aproape sacru pentru PNTCD) – Corneliu Coposu este prezentat in paginile cartii ca fiind informator, deci unul dintre cei care e posibil sa fi fost manevrat din umbra de fortele oculte.

Autorul mai prezinta si rapiditatea cu care putreziciunea clasei politice se extinde si asupra societatii in ansamblul ei care, pe zi ce trece, isi pierde valorile morale, iar goana dupa bani genereaza comportamente mutante. Asa se face ca, fetele tinere din ziua de azi nu au alte aspiratii decat sa fie iubite de Irinei. Iar pentru aceste rateuri morale ale societatii este condamnata nu doar clasa politica ci si Biserica care pentru o tara cu atat de multi credinciosi e socant de apatica.

Desi este o carte pesimista per ansamblu, pe final, tonul se schimba usor, poate, si pentru ca autorul doreste sa stearga impresia, formata in cei aproape 17 ani de tranzitie, pe care o avem cei mai multi dintre noi, si anume ca iesim dintr-o capcana pentru a intra in alta si ca pentru noi un destin pozitiv nu mai este posibil. Solutia propusa este privitul in oglinda astfel ca, frazele: Trebuie doar sa privim adevarul in fata, cu tarie: Nu mai avem nici o sansa! As minti daca as spune ca astazi singura solutie e speranta se transforna in: Speranta e astazi singura solutie. As minti daca as spune ca nu mai avem nici o sansa. Trebuie doar sa privim in fata cu tarie.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »