Ceapa Periceiului – in Cartea Recordurilor

Magazin Salajean 10 septembrie 2007 0

Ceapa Periceiului - in Cartea Recordurilor

Dupa ce au impletit trei zile si trei nopti, ca in poveste, o cununa de ceapa de 4.518 metri, locuitorii Periceiului au reusit ce si-au propus: sa intre in Cartea Recordurilor inca de la prima editie a Festivalului Cepei, manifestare dedicata agricultorilor din aceasta comuna unde cultivarea cepei a devenit deja o traditie.

Oamenii Periceiului au serbat, la sfarsitul saptamanii trecute, prima editie a Festivalului Cepei, eveniment care i-a ajutat sa ajunga unici in lume prin doua lucruri: Monumentul cepei si cea mai lunga cununa de ceapa din lume, de 4.518 metri. Dupa deschiderea oficiala, la care au luat parte autoritati locale si judetene, precum si cateva sute de localnici, participantii s-au impartit in doua tabere: oficialitatile, care au luat parte la un simpozion pe tema Prezentul si viitorul legumiculturii in UE, si localnicii, care au trecut la realizarea cununii de ceapa. Munca pe care si-au propus-o pericenenii in zi de sarbatoare nu a fost deloc usoara, intrucat a presupus innodarea unor cununi mai mici intre ele pana la obtinerea unui lant de ceapa intins pe ulitele satului.

S-au folosit 45.000 de cepe si cum cununa era deosebit de lunga, la un moment dat oamenii au constatat ca nu mai au cum sa o intinda cat de cat rezonabil, astfel ca au fost duse inapoi acasa cosuri intregi cu pretioasa leguma. Chiar si asa, scopul localnicilor a fost atins: cei 4.518 de metri de lant de ceapa au toate sansele sa duca Periceiul in Cartea Recordurilor, batand detasat recordurile anterioare, stabilite de orasul Turda, in 2006, cu o cununa lunga de 130 de metri, si de Polonia, in 2005, cu o cununa de ceapa de 125 de metri. Cred ca vom intra in Cartea Recordurilor cu aceasta cununa de ceapa impletita de localnici. Am respectat cerintele Guiness Book, asadar cred ca vom fi comunitatea care are cea mai lunga cununa de ceapa din lume, a declarat primarul Boncsidai Csaba, intr-o conferinta de presa desfasurata dupa masurarea cununei de ceapa.

Acesta a mai declarat ca Guiness Book i-a informat ca un reprezentant de-al lor se va afla sambata incognito in Pericei, pentru a supraveghea desfasurarea lucrurilor. Initial, era vorba ca noi trebuie sa ii asiguram transportul si cazarea, dar ni s-a comunicat mai apoi ca s-a renuntat la acest lucru, persoana urmand sa vina incognito, a spus primarul.

In cadrul acestei prime editii a Festivalului Cepei a fost dezvaluit si un monument unic in lume, Monumentul Cepei, realizat din rasina si avand o inaltime de peste 6 metri. Constructia reprezinta un bulb de ceapa si este dedicata agricultorilor din Pericei, comuna in care cultivarea cepei este o traditie.

La manifestarea de la Pericei au luat parte cateva sute de oameni, localnici, dar si alti salajeni, atrasi de ineditul evenimentului, oficialitati locale si judetene si sub-secretarul de stat in Ministerul Agriculturii, Dacian Ciolos.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »