Ceapa din Pericei, vedeta la Bruxelles

Magazin Salajean 7 decembrie 2011 0

Ceapa din Pericei, vedeta la BruxellesCeapa de Pericei va fi recunoscuta ca brand local la nivel european. Administratia comunei Pericei a initiat demersurile legale pentru a inregistra ceapa de Pericei in registrul denumirilor de origine si indicatiilor geografice protejate. Ceapa de Pericei va fi inclusa alaturi de Magiunul de Topoloveni in lista celor peste 1.000 de produse agricole si alimentare protejate de sistemul de calitate european al denumirilor. Recunoasterea europeana a cepei de Pericei va constitui un pas important pe drumul deschis promovarii produselor locale. Aceasta urmeaza sa primeasca certificatul de provenienta si sa fie declarata, la nivel european, produs traditional, ne-a declarat Bonczidai Csaba, primarul comunei Pericei.

Recent, la invitatia europarlamentarului Winkler Iuliu, reprezentanti ai comunitatii agricultorilor din Pericei si ai autoritatii locale, s-au aflat la Bruxelles, in Parlamentul European (PE) pentru a-si promova brandul local. Prim-edilul comunei ne-a dezvaluit faptul ca in acest cadru a fost prezentata ceapa de Pericei, precum si mancare cu ceapa, produse din bucataria locala traditionala, mezeluri de la firma Siciliana din Simleu si palinca din Salaj, toate fiind degustate de peste 250 de europarlamentari si functionari ai PE. Demersul de la Bruxelles a fost sustinut de comisarul european pe agricultura, Dacian Ciolos.

Documentatiile necesare pentru atribuirea denumirii regionale acestui produs agricol vor fi depuse la Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale si apoi la Comisia Europeana, in vederea agrementarii si protejarii acestuia.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »