Cea de-a cincea editie a Satului Salajean are loc in weekend

Magazin Salajean 1 septembrie 2011 0

Cea de-a cincea editie a Satului Salajean are loc in weekend

Manifestarea Satul Salajean, ajunsa la cea de-a cincea editie, se va desfasura in perioada 3-4 septembrie la Complexul Arheologic Porolissum de la Moigrad. Evenimentul este organizat de Consiliul Judetean Salaj, sub genericul Resursa, initiativa, actiune, dezvoltare.

Activitatile care se vor desfasura in prima zi de la ora 12.30, vor debuta cu un spectacol folcloric dedicat cintecului si jocului salajean, dupa care va avea loc transmisiunea in direct a emisiunii Vine Clujul pe la noi, realizata de cunoscutul producator de emisiuni folclorice Sergiu Vitalian Vaida. In cadrul manifestarilor de sambata, vor fi prezentate produse traditionale din bucataria salajeana si, totodata, vor avea loc demonstratii practice culinare (din bucataria romana, evreiasca, ungureasca si romaneasca) iar produsele preparate aici vor putea fi achizitionate.

La Castrul de la Moigrad, sambata va fi organizat si un generos targ al mesterilor populari, care vor oferi spre vanzare impletituri de nuiele, pictura pe piatra, sculptura in lemn si corn de bovine, diverse cusaturi traditionale, cloparit si ceramica traditionala. In acest domeniu, si-au anuntat participarea membrii Asociatiei Mesterilor Populari din Cluj Napoca. Vor fi prezentate la cea de-a cincea editie a Satului salajean sase comunitati din judet, cu traditiile si elementele specifice acestora: Plopis, Crasna, Pericei, Valcau de Jos, Varsolt si Mirsid. Organizatorii asigura pentru public transportul gratuit, plecarea spre Castrul Roman de la Porolissum va avea loc din fata Consiliului Judetean Salaj la orele 12.00 si 13.00, iar intoarcerea spre Zalau, la ora 20.00.

In cea de-a doua zi, se vor desfasura doua concursuri inedite, de curatat ceapa si de expresii din Salaj. Inscrierile la cele doua competitii vor fi facute de Nanasii de la Jibou (Liviu Petris si Marcel Muresan). Si duminica vor putea fi admirate ori achizitionate obiecte ale mesterilor populari, va putea fi degustata mancarea preparata de renumitii bucatari ai trupei Niste tarani si va putea fi urmarit un spectacol folcloric sustinut de dansatorii din Crasna, de micii artisti de la Clubul Copiilor din Jibou, de formatia de dansuri Berekenye din Cehu Silvaniei, de membrii Ansamblului Folcloric Mesesul si de artistii premiati inc adrul festivalului Mandru Cantec Salajean. De asemenea, publicul se va putea deplasa gratuit la Complexul Arheologic Porolissum si duminica, cu mijloacele de transport puse la dispozitie de organizatori, plecarea spre Moigrad fiind programata din fata Consiliului Judetean Salaj la orele 13.30 si 15.00, iar intoarcerea spre Zalau la ora 20.00.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »