Caz fara precedent in accidentul mortal de la Uz Casnic

Magazin Salajean 9 decembrie 2011 0

Caz fara precedent in accidentul mortal de la Uz CasnicTragicul accident de circulatie in care o tanara de 24 de ani, din Zalau, a decedat dupa ce a fost spulberata de o masina in apropierea unei treceri de pietoni din municipiu, se complica tot mai mult. In timp ce soferul – un zalauan in varsta de 21 de ani – este cercetat in stare de libertate pentru ucidere din culpa, cele doua fetite ale victimei, ramase orfane, au nevoie urgenta de un tutore legal care sa le reprezinte in instanta. Pana cand pentru cele doua micute se va gasi un tutore, judecarea cazului in instanta este amanata.

Judecatoria Zalau a decis, miercuri, amanarea cauzei in dosarul zalauanului Alin M., cercetat pentru ucidere din culpa, dupa ce a accidentat mortal, in luna septembrie a acestui an, o tanara de 24 de ani, surprinsa in timp ce traversa bulevardul din municipiu. La baza deciziei judecatoresti sta faptul ca fetitele decedatei, doua minore in varsta de numai 4 si 8 ani, ramase orfane, nu se pot reprezenta in instanta.

Judecatorul delegat la Biroul de Presa al Judecatoriei Zalau, Ramona Ristea, ne-a declarat, ieri, ca numai dupa numirea tutorelul legal se va continua judecata in cazul inculpatului Alin M., cercetat pentru ucidere din culpa. Judecatoria Zalau a dispus, miercuri, amanarea dosarului in care inculpatul Alin M. este cercetat sub aspectul savarsirii infractiunii de ucidere din culpa, pana la instituirea tutelei pentru minorii victimei, respectiv Anca S., de 8 ani, si Alexandra S., de 4 ani, constituiti parte civila in dosar, a declarat judecatorul Ramona Ristea.

Potrivit sursei citate, instanta a decis, de asemenea, efectuarea unei anchete sociale in cazul minorelor, cu solicitarea catre Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Salaj in desemnarea unei persoane care sa fie tutore legal pentru cele doua fetite. In cauza, va fi deschis un nou dosar pe rolul instantei de judecata. Doar dupa solutionarea dosarului de numire a tutorelui legal, se va relua judecarea cauzei soferului vinovat de ucidere din culpa, a afirmat judecatorul Ristea.

Un caz fara precedent

Cazul fetitelor ramase fara parinti este unul fara precedent in judet. Directorului DGASPC Salaj, Violeta Milas, a aflat de la ziarul nostru decizia instantei de judecata cu privire la desemnarea tutelei in cazul minorelor, afirmand ca nu intelege hotararea judecatorilor atata timp cat acestea au deja reprezentanti legali. Faptul ca instanta solicita desemnarea unui tutore legal ne pune in dificultate, deoarece fetitele au deja o masura de protectie. Minorele se afla in grija statului inca de acum 2-3 ani, timp in care nu au fost vizitate de mama, identitatea tatalui fiind necunoscuta. Reprezentantii legali ai minorelor sunt un asistent maternal, care are in grija fetita de 4 ani, si centrul de plasament unde se afla cealalta minora. Va fi foarte greu sa gasim o persoana care sa doreasca tutela copiiilor, sa-si asume responsabilitatea cresterii acestora, in conditiile in care, desi a fost declarata procedura de adoptie pentru fetita de 4 ani, nimeni nu s-a aratat interesat pana la aceasta data, a precizat Violeta Milas.

Potrivit acesteia, obtinerea tutelei pentru copile este o procedura foarte complicata. Urmeaza sa luam o decizie dupa primirea solutiei instantei judecatoresti. Daca instanta va solicita desemnarea unui tutore legal, vom proceda la indeplinirea tuturor formalitatilor necesare. Pentru obtinerea tutelei, va trebui deschis un nou dosar de judecata care, cel mai probabil, va dura in timp. Pana acum, nu ne-am mai confruntat cu un astfel de caz, ne-a comunicat Milas. Potrivit sursei citate, tutore ar putea fi, dupa caz, o ruda a fetitelor pana la gradul IV ori presedintele Consiliului Judetean ori unul dintre angajatii DGASCPC. Numai ca, in ciuda celor stipulate de lege, situatia nu este deloc simpla, in conditiile in care nici la preluarea in sistemul de protectie sociala a celor doua micute, din familia largita nu s-a prezentat nimeni. In plus, in cazul in care se va gasi o persoana dispusa sa fie tuturele copilelor, DGASPC va trebui sa realizeze o ancheta complexa in privinta acesteia, pentru a fi inlaturat riscul ca aceasta sa urmareasca doar obtinerea despagubirilor in acest caz.

Liber ca pasarea cerului

Pana la solutionarea cazului celor doua fetite orfane, zalauanul Alin M., de 21 de ani, este cercetat in stare de libertate. In cursul lunii septembrie, tanarul a fost prezentat intantei cu propunerea de arestare preventiva sub aspectul savarsirii infractiunii de ucidere din culpa, Judecatoria Zalau emitand un mandat de arestare preventiva pentru 29 de zile. Inculpatul a facut recurs la Tribunalul Salaj, in data de 9 noiembrie, judecatorii admitand cererea pentru liberare provizorie sub control judiciar formulata de inculpat.

Reamintim ca accidentul mortal s-a petrecut in noaptea de 4 spre 5 septembrie, cand Alin M., aflat la volanul unui autoturism, a spulberat o femeie de 21 de ani, din Zalau, surprinsa in timp ce traversa bulevardul in apropierea unei treceri de pietoni din zona Uz Casnic. In impactul puternic, victima a decedat pe loc. Conducatorul autoturismului implicat in accident a fost testat de politisti cu alcooltestul, rezultatul fiind negativ. Daca va fi gasit vinovat, zalauanul risca o pedeapsa de pana la 5 ani de inchisoare.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »