Cantecul si jocul popular din Horoatu Crasnei, promovate in Franta

Magazin Salajean 6 septembrie 2011 0

Cantecul si jocul popular din Horoatu Crasnei, promovate in Franta

Membrii Ansamblului Plaiuri Salajene din Horoatu Crasnei au promovat in Franta traditiile si folclorul local. Din cele aflate de la Mariana Roman, presedintele Asociatiei Pentru Viitor din Horoatu Crasnei, prezenta salajenilor pe meleaguri franceze a fost posibila datorita colaborarii cu partenerii din Saint Bonnet de Condat, Regiunea Cantal. Deplasarea celor 19 salajeni (membri ai Ansamblului Plaiuri Salajene condus de profesorul Ioan Sur, dansatoare ale trupei de dans modern Terra Kid a coregrafei Ela Cosma, un consilier comunal) a fost un bun prilej de promovare a valorilor locale si, in acelasi timp, a deschis un orizont larg de idei si chiar anumite oportunitati pentru participanti.

Jean Michel Kubacki, presedintele asociatiei partenere cu comuna Horoatu Crasnei din Saint Bonnet de Condat a realizat un program complex care a permis oaspetilor din Salaj vizitarea unor obiective turistice, realizarea unei calatorii cu telefericul intr-o zona de munte, vizitarea parcului de distractii si recreere numit Vulcania (care permite descoperirea vulcanilor dintr-o perspectiva noua), participarea la sarbatori in diferite sate din zona Cantal (momente in care s-au integrat si dansatorii din Romania), participarea la un curs de initiere de Limba Franceza, precum si vizitarea unor fabrici de alcool din gentiana si de branza. Unul dintre fermierii de la fabrica de branza s-a aratat deschis sa primeasca un stagiar pentru o luna pentru a-l initia in tainele fabricarii branzei de origine controlata, a precizat Mariana Roman.

Aceasta experienta de zece zile in Franta continua o actiune inceputa inca din anul 2009, cand partea franceza a oferit ajutoare pentru scolile din comuna, constand in rechizite si calculatoare, dar si in schimburi de experienta si impartasirea traditiilor specifice celor doua comunitati.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »