Când moartea îţi face cu ochiul!

magazinsalajean 18 iulie 2012 1
Când moartea îţi face cu ochiul!

VIDEO! Cand moartea iti face cu ochiul!

Doi soţi pensionari, din localitatea Poarta Sălajului, au scăpat de moarte ca prin urechile acului, după ce un tir încărcat cu 25 de tone de fier a ieşit de pe carosabil, în noaptea de marţi spre miercuri, a intrat în gospodăria bătrânilor şi s-a oprit cu chiu, cu vai într-un nuc şi în ţevile care susţineau nişte viţă de vie. Totul s-a petrecut în doar câteva fracţiuni de secundă, iar Maria şi Alexandru Mastan îşi fac şi acum cruce, spunând că doar o minune a făcut ca namila pe patru roţi să se oprească înainte de a le dărâma peretele casei, aflat la doar câţiva metri distanţă.

Un tir încărcat cu stâlpi de fier, cântărind 25 de tone, a pus la pământ gardul şi grădina unei familii din localitatea Poarta Sălajului. Totul s-a întâmplat în noaptea de marţi spre miercuri, în jurul orei 3, când soţii Maria şi Alexandru Mastan au fost treziţi din somn de un zgomot teribil. Iniţial, cei doi bătrâni au fost convinşi că afară s-au pornit tunetele unei furtuni şi chiar au jubilat, la gândul că ploaia pe care o aşteaptă de atâtea zile a venit în sfârşit. “Ne-am trezit amândoi când un zgomot năprasnic s-a auzit afară. Bărbatul meu a mers la geam să vadă ce e, dar ne gândeam amândoi că o fi început ploaia şi că se aud tunetele. Când colo, numai ce l-am auzit că mă strigă la geam, să mă uit şi eu afară, că el nu pricepea ce e acolo. M-am dus la fereastră şi am văzut cumva nişte lumini în nuc. Când am ieşit afară, m-am dumirit: am văzut că e ditamai tirul în curte”, ne povesteşte Maria Mastan, în vârstă de 70 de ani.
Femeia ne spune că namila pe patru roţi s-a oprit în nucul din grădină şi în ţevile care, până marţi, susţineau bolta de viţă de vie din ogradă. “Acum totul e distrus, e pus la pământ. Dar bine, însă, că nu ne-a lovit fântâna, că atunci chiar era rău. Noi nu avem altă apă, asta e tot. Ce ne-am fi făcut dacă o lovea? De unde am fi cărat apă, de la vecini? Dar dacă intra în casă şi ne omora?”, întreabă mai mult retoric bătrâna.
Cu mâinile în şold, femeia rămâne câteva clipe cu ochii ţintă la fântâna cu ghiz de piatră, aflată la mai puţin de un metru de tirul încărcat cu tone de fier. Apoi, înaintând câţiva paşi spre cabina autovehiculului, bătrana spune că, în urma impactului, drugii groşi de fier au alunecat din remorcă spre cabina şoferului, acesta reuşind cu greu să iasă dintre fiarele contorsionate. “Abia a ieşit şoferul de acolo, îl durea foarte rău un umăr şi braţul. Era în stare de şoc. Nu ştiu cum s-a întâmplat accidentul, probabil o fi fost obosit. Bine că a scăpat cu viaţă, că are acasă patru copii. Din cauză că era în stare de şoc, abia pe la 8 dimineaţa a fost chemată o salvare, să-l ducă la spital”, spune Maria Mastan, clătinând din cap.

Zgomotul impactului a trezit vecinii

La câţiva metri distanţă, Alexandru Mastan stă pe o bancă sprijinită de peretele casei, privind pe sub palma dusă streşină la ochi înspre grădina distrusă. Când îl întrebăm cât va costa refacerea gardului şi a stâlpilor care susţineau viţa de vie încărcată de rod, clatină din cap şi apoi ridică din umeri. “Nu ştiu cât va costa, pentru că e cam greu să îndrepţi ţevile. Trebuie înlocuite toate”, spune bătrânul, care contează pe ajutorul copiilor din Zalău pentru a-şi vedea gospodăria refăcută.
În timp ce soţii Mastan rămân în curte, între tir şi casa care a scăpat de urgie, dincolo de poartă, în drum, s-au strâns câteva vecine care comentează situaţia. Bătrânele se pun repede de acord asupra a două lucruri: este un miracol că nu a fost nimeni “vătămat ori omorât” în urma accidentului şi că zgomotul făcut de tirul care a ieşit de pe carosabil, a trecut printr-un şanţ ca prin brânză, iar în final s-a oprit în gospodăria soţilor Mastan a fost năucitor. Şi vecinii au pus zgomotul pe seama unor tunete şi a unei furtuni care nu s-au ivit. “Credeam că vine o ploaie cumplită. Nici nu m-am gândit la aşa ceva. Şoferul era vai de capul lui, i-am dat un antinevralgic. Ţi-era mai mare mila de bietul om!”, spune bătrâna Iustina Druhora, vecină cu soţii Mastan. Lângă ea, Veronica Buruian, în vârstă de 80 de ani, ne spune că nu s-au mai întâmplat asemenea accidente în sat şi că de vină ar fi pentru întreaga situaţie şi curba pe care drumul o face în apropierea casei familiei Mastan.

IPJ a demarat cercetări

Cât timp femeile dezbat pe marginea şanţului accidentul, în faţa porţii gospodăriei Mastan opreşte un autotorism aparţinând unei firme din Cluj Napoca solicitată la faţa locului pentru a repune pe carosabil tirul nărăvaş. Doi bărbaţi coboară şi se apucă să facă măsurători. “Va veni să îl ridice pe carosabil un utilaj de profil din Cluj. Tirul are o încărcătură de circa 25 de tone”, ne spune unul din cei doi angajaţi care execută măsurătorile.
Pentru a stabili cauzele şi împrejurările în care s-a produs accidentul, Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Sălaj a demarat în acest caz o anchetă. “Am fost sesizaţi cu privire la faptul că, în noaptea de marţi spre miercuri, în localitatea Poarta Sălajului, pe drumul E81 care face legătura între Zalău şi Cluj Napoca, un tir (înmatriculat în Hunedoara, n.r.) a părăsit carosabilul şi a intrat în curtea unei gospodării. În urma impactului, conducătorul auto – care se afla singur în maşină – a fost rănit, el fiind transportat cu o ambulanţă la Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău. Au fost demarate cercetări pentru stabilirea exactă a cauzelor şi a împrejurărilor în care s-a produs accidentul”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Sălaj, Tincuţa Dumuţa.
Şoferul în vârstă de 37 de ani este din Sibiu şi a ajuns ieri dimineaţă la Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) a Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău cu un traumatism la umărul drept. Bărbatul a fost sedat şi supus unor analize medicale, urmând să fie investigat încă o dată, pentru stabilirea exactă a diagnosticului. Până la ora redactării materialului, şoferul se afla tot în UPU, sub efectul sedativelor.
Ultimul caz similar înregistrat în acest an a avut loc în primăvară, în Zalău, când o autocisternă încărcată cu lapte a dărâmat un gard şi a pătruns în curtea locuinţei inspectorului şcolar general de la acea vreme, Ioan Abrudan. Accidentul respectiv s-a soldat cu pagube materiale considerabile.

Mihaela Moldovan

Comentarii

comments

Un Comentariu »

Comentariile venite din partea voastra cu privire la articolele prezentate pe website-ul nostru sunt apreciate de autorii materialelor si de ceilalti utilizatori, daca sunt exprimate intr-un limbaj decent. Ne rezervam dreptul sa nu publicam sau sa inlaturam de pe magazinsalajean.ro acele mesaje/comentarii/opinii licentioase (injurii, cuvinte obscene si atacul la persoana).

  1. dintele 19 iulie 2012 at 15:40 - Reply

    super asistenta medicala: la locul faptei victima socata primeste antinevralgic, pentru dureri de masele (admisibil la nivelul batranei), dar la zalau, dupa ce ca este socat, sa mai fie si sedat…? unde le este capul celor din UPU? IN corturile lui Yasser Arafat poate!

Lasa un Raspuns »