Buciumanii s-au bucurat de “Sarbatoarea Castrului”

Magazin Salajean 23 august 2011 0

Buciumanii s-au bucurat de “Sarbatoarea Castrului”

Sarbatoarea Castrului Roman-Buciumi, ajunsa, in acest an, la cea de-a zecea editie, a reunit, duminica, sute de localnici, fii ai satului, precum si oaspeti din judet si din tara. Evenimentul, organizat de Primaria si Consiliul Local din Buciumi, a debutat in 21 august, pe scena din centrul civic, cu un Te Deum, oficiat de preoti din satele comunei si cu premierea a zece cupluri care au implinit 50 de ani de casnicie. In cadrul manifestarilor a fost lansat volumul scriitorului bucurestean Viorel Stirbu (fiu al satului) – Paznici la drumul mare, publicat la Editura Dacia din Cluj.

Spectacolul folcloric a reunit interpreti salajeni si nu numai, solisti de muzica populara originari din comuna (Sava Negrean Brudascu, Nicoleta Chiorean Marchis), sau formatii renumite de dansatori (ansamblul folcloric Feciorii Bihorului). Serbarea de la Buciumi s-a incheiat cu focurile de artificii de la ora 21.30. Ca in fiecare an, oaspetii au putut admira exponatele muzeului deschis la Scoala Gimnaziala din Buciumi, in coordonarea profesorului de istorie Nicolae Stirb, precum si ruinele Castrului roman din Buciumi, locuri emblematice pentru intreaga zona.

Primarul comunei, Ioan Holhos, ne-a spus ca pentru organizarea acestei manifestari s-au cheltuit 10.000 de lei de la bugetul local, suma care a vizat promovarea valorilor locale si a castrului. In acest sens, edilul a apreciat ca un deosebit impact pentru dezvoltarea turistica a zonei si atragerea de vizitatori, il va avea implementarea proiectului Circuitul Castrelor Romane din judetul Salaj. Demersul a fost initiat de Consiliul Judetean Salaj prin Programul Operational Regional si are ca scop tocmai promovarea si punerea in valoare a castrelor romane de la Moigrad (comuna Mirsid) si Buciumi. Proiectul, a carui valoare a fost estimata la peste 33 de milioane de lei, este in curs de evaluare tehnica si financiara la organismele intermediare ale Agentiei de Dezvoltare Regionala Nord-Vest.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »