Biserica din Bradet a fost sfintita

Magazin Salajean 28 decembrie 2010 0

Biserica din Bradet a fost sfintita

Peste doua mii de credinciosi din Zalau, dar si din intreg judetul, au participat, ieri, la slujba de sfintire a Bisericii ortodoxe din Bradet. Sfanta liturghie a fost oficiata de Inalt Prea Sfintitul Episcop Andrei Andreicut, arhiepiscopul Alba Iuliei si de episcopul Salajului, Prea Sfintitul Petroniu Florea, alaturi de un sobor de preoti. Lacasul a fost sfintit cu hramul Sfantului Arhidiacon Stefan, chiar de ziua praznicului ocrotitorului bisericii.

Ctitorul bisericii din Bradet, parintele Stefan Lucaciu, protopop de Zalau, ne-a spus ca acest lacas reprezinta incununarea vietii si activitatii sale preotesti, de 38 de ani, si este, in acelasi timp, rasplata stradaniilor si jertfelor din ultimii 15 ani. Alaturi de preotul Stefan Lucaciu a stat, in ultimii sase ani, parintele Ioan Coste, care i-a fost nu doar coleg in parohie, ci si sustinator in toate demersurile intreprinse pentru ridicarea, dotarea si infrumusetarea bisericii din Bradet.

Din cele estimate de preotul Stefan Lucaciu, costurile totale ale constructiei si finalizarii lucrarii se ridica la 45 de miliarde de lei vechi. Piatra de temelie a fost pusa in 11 iunie 1995, iar la trei ani, de Rusalii, se tarnosea demisolul; din anul 2008 se oficiaza sfintele liturghii in interiorul bisericii.

Pe langa cele mai frumoase …podoabe ale bisericii, pictura in fresca, candelabrul de un miliard de lei vechi adus de la Atena, iconostasul din lemn de tei si moastele Sfantului Stefan, aduse, din Moldova, de la Manastirea Secu, ar mai fi de amintit cele 1.000 de familii de credinciosi inscrise in Bradet, care au sustinut financiar, alaturi de cativa sponsori, demersurile pentru implinirea unui vis. Un vis, probabil plamadit pe vremea cand parintele Stefan Lucaciu slujea la Agrij, unde a refacut pictura si a resfintit biserica.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »