În urma ploilor căzute la sfârșitul săptămânii trecute, sute de hectare de teren arabil au fost inundate în Sălaj

Potrivit situaţiei operative centralizate privind fenomenele hidrometeorologice periculoase produse în 17 martie, rezultată ca urmare a informărilor comunicate de către Centrele Locale pentru Situații de Urgență (CLSU), precum și a raportului Grupului de Suport Tehnic Inundații – Sistemul de Gospodărire a Apelor Sălaj, la nivelul judeţului Sălaj au fost afectate cinci comune (Ileanda, Nușfalău, Sărmășag, Ip și Marca), respectiv nouă localități (Ileanda, Perii Vadului, Nușfalău, Bilghezd, Sărmășag, Lompirt, Ilișua, Marca și Ip).

Ploile torențiale au provocat scurgeri de apă de pe versanți, băltiri de ape interne și revărsare unor pâraie locale, fiind afectate 701 hectare de teren arabil, 12 hectare de pășuni, șapte fântâni, cinci anexe gospodărești, patru poduri, trei kilometri de drum județean și 8,2 kilometri de străzi.

Pe drumul național DN 1C, la km 108 + 800, pe o sectiune de 50 metri liniari drumul este afectat de alunecări de teren, apărând un gol sub covorul astfaltic. În prezent drumul este semnalizat rutier cu ‘’drum în lucru’’, prima bandă fiind închisă circulației. Echipa de specialiști și utilaje din cadrul Secției Drumuri Naționale Zalău se află în prezent la fața locului, în vederea stabilirii măsurilor imediate și lucrărilor care se impun pentru înlăturarea efectelor alunecărilor de teren.

În intervalul de atenţionare „Cod Portocaliu”, observatorii hidrometrici au supravegheat situația nivelurilor și cantităților de precipitatii căzute, iar specialiști din cadrul Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Sălaj au monitorizat permanent situația hidrometeorologică din teren.

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Sălaj s-a întrunit sâmbătă, 17martie, ora 19, la sediul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Sălaj, în ședință extraordinară, în care au fost adoptate măsuri de prevenire și răspuns în cazul situaţiilor de urgenţă generate de fenomenele meteorologice vizate de „Codul Portocaliu”.

În acest sens, prefectul Florin Florian a emis un ordin privind instituirea permanenţei la nivelul primăriilor Boghiş, Bobota, Ip, Marca, Nuşfalău, Valcău de Jos, Cizer, Crasna, Horoatu Crasnei, Măerişte, Pericei, Sărmăşag, Şimleu Silvaniei şi Vârşolţ pentru intervalul de atenţionare „Cod Portocaliu”.

La nivelul primăriilor menţionate s-a asigurat permanenţa cu personalul instruit în vederea primirii înştiinţărilor, prognozelor şi avertizărilor hidrometeorologice, aplicării măsurilor prevăzute în planul local de apărare împotriva inundaţiilor şi luarea tuturor măsurilor necesare pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă create și intervenția cu forţe locale şi utilaje proprii. De asemenea, s-au activat SVSU din Sărmășag, Ileanda, Marca, Ip și Nușfalău, care au luat  măsurile necesare pentru avertizarea populației, intervenții pentru scurgerea apelor și evaluarea operativă a efectelor și pagubelor.

Prefectul județului Sălaj, Florin Florian, a emis luni, 19 martie, un ordin privind constituirea unei comisii mixte, formată din specialiști, în vederea constatării pagubelor și stabilirea de măsuri în vederea atenuării efectelor produse de alunecările de teren și scurgerile de pe versanți.

 

 

Leave a Comment