Bal si traditii slovace la Zilele Fagetului

Magazin Salajean 25 iunie 2007 0

Bal si traditii slovace la Zilele Fagetului Slovacii din localitatea salajeana Faget, comuna Plopis, au serbat la sfarsitul saptamanii trecute Ziua Fagetului printr-un festival folcloric, la care au luat parte si slovaci din alte judete. Programul a inceput sambata, la orele amiezii, cu o slujba religioasa, dupa care grupurile folclorice din tara au fost primite de oficialitatile locale si judetene si de slovacii din Salaj. Deschiderea oficiala a manifestarilor a fost marcata prin alocutiuni rostite de organizatori si de reprezentantii autoritatilor. Acest moment a insemnat si inmanarea sumei de 7.500 de lei unor copii din Faget, de catre reprezentante ale presei locale. Este vorba despre 20 de copii ce provin din familii cu situatie materiala dificila. Fondurile respective au fost colectate la Targul de femei – 2007, actiune cu scop umanitar organizata in prima seara a Festivalului Zilele Romane, special pentru cei 20 de copii slovaci din Faget.

Spectacolul care a urmat a tinut pana inspre seara, in programul gandit pentru locuitorii din Faget si din restul satelor comunei Plopis fiind incluse surorile Chis din Cozniciu si trupa Humoris a Centrului Militar Salaj. Seara, slovacii au continuat serbarea printr-un bal, dublat de o masa festiva.

Zilele Fagetului au fost organizate in acest an pentru prima data, cei care s-au ocupat de conceperea acestui eveniment cu specific slovac fiind Consiliul Local Plopis si Uniunea Democrata a Slovacilor si a Cehilor din Romania (UDSCR), al carei presedinte, Adrian Meroslav Merca, a luat parte, de altfel, la manifestarile de sambata.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »