Azi e Ziua Mondiala a Sanatatii

Magazin Salajean 7 aprilie 2010 0

Azi e Ziua Mondiala a Sanatatii

La nivel international, astazi statele lumii marcheaza Ziua Mondiala a Sanatatii, tema aleasa pentru 2010 de OMS fiind Urbanizare si sanatate, ca o recunoastere a efectului pe care urbanizarea il are asupra sanatatii fiecaruia dintre noi. Potrivit unui comunicat de presa remis, ieri, de Directia de Sanatate Publica Salaj, mai mult de un milliard de oameni, adica o treime din populatia urbana, traieste in cartierele sarace ale oraselor lumii. Banca Mondiala estimeaza ca pana in 2035, orasele vor deveni principalele locatii ale saraciei. Obiectivul Zilei Mondiale a Sanatatii este de a antrena guvernele, organizatiile internationale, lumea afa-cerilor si societatea civila intr-un efort comun de asezare a sanatatii in centrul politicii de urbanizare, se arata in comunicatul de presa respectiv.

Potrivit sursei citate, cresterea rapida a populatiei care traieste in orase va fi printre cele mai importante probleme de sanatate globala ale secolului 21. In multe cazuri, viteza urbanizarii a depasit posibilitatea guvernelor de a construi infrastructura de baza. Prin urmare, urbanizarea este asociata cu o serie de provocari pentru sanatate legate de apa, mediul inconjurator, violenta, accidente, boli si factorii de risc asociati acestora precum: tutunul, dietele nesanatoase, inactivitatea fizica si consumul de alcool. Urbanizarea nu este apriori pozitiva sau negativa. Exista solutii pentru abordarea provocarilor pentru sanatatea publica, create de urbanizare. Planificarea urbana poate promova in randul populatiei comportamente sanatoase. Construirea de orase accesibile si prietenoase pentru populatia de toate varstele va fi un beneficiu pentru fiecare dintre noi, se mai arata in comunicatul remis de DSP Salaj.

La nivel local, Ziua Mondiala a Sanatatii va fi marcata printr-o masa rotunda, ce va fi organizata vineri de catre DSP Salaj in parteneriat cu Primaria Municipiului Zalau. La eveniment vor participa specialisti in domeniu, precum si invitati din cadrul Facultatii de Geografia Turismului – Universitatea Babes-Bolyai Cluj-Napoca. In cadrul mesei rotunde vor fi urmarite si puse in evidenta aspecte privind cresterea gradului de constientizare asupra provocarilor legate de sanatate asociate cu urbanizarea.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »