Autoritatile salajene iau masuri de protejare a populatiei

Magazin Salajean 1 februarie 2012 0

Autoritatile salajene iau masuri de protejare a populatieiPrefectul judetului Salaj, Vegh Alexandru, a convocat luni o sedinta extraordinara a Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta (CJSU), avand ca principal punct pe ordinea de zi punerea in aplicare a Procedurii pentru prevenirea deceselor prin hipotermie a persoanelor fara adapost si a celor din spatii neincalzite, ca urmare a intrarii judetului Salaj sub incidenta avertizarii de Cod Portocaliu – ger persistent (30 ianuarie – 03 februarie 2012).

In cadrul sedintei, directorul Directiei de Sanatate Publica (DSP) Salaj, Ligia Marincas, a precizat ca, pana in prezent, a fost semnalat un singur caz de hipotermie la nivelul judetului. In acelasi context, s-a a mentionat faptul ca Unitatea de Primiri Urgente (UPU) din cadrul Spitalului Judetean de Urgenta Zalau are amenajata o sala de asteptare unde se vor putea primi persoane fara adapost, iar Spitalul de boli infectioase din Zalau are pregatite saloane incalzite pentru primirea persoanelor fara adapost.

Pe de alta parte, s-a vizitat adapostul de noapte din municipiul Zalau, care are o capacitate de 60 de locuri, fiind ocupat in permanenta de circa 42 de persoane fara locuinta. Programul adapostului este intre orele 18.00 – 08.00.

Primarul Zalaului, Radu Capilnasiu, a subliniat faptul ca la adapostul de noapte nu se primesc persoane aflate sub influenta bauturilor alcoolice, dar ca acestia pot fi cazati in apropiere, intr-un alt adapost, format din doua incaperi (PT9).

Prefectul Alexandru Vegh a cerut o colaborare permanenta intre institutiile cu responsabilitati, echipajele Politiei Locale, Jandarmeriei si Politiei, solicitandu-le acestora sa patruleze prin zonele cunoscute unde se aduna persoanele fara adapost si totodata sa anunte echipajele Serviciului de Ambulanta in vederea transportarii acestora la adapost.

In ceea ce priveste asigurarea populatiei cu utilitati, director filialei Salaj a E-ON Gaz, Grigore Avram, a declarat ca la nivel de judet nu sunt probleme privind presiunea sau debitul de gaze. Totodata institutia pe care o conduce are asigurata permanenta pentru eventualele deficiente. De asemenea, repezentantii Electrica SA si Companiei de Apa Somesul SA au dat asigurari ca nu exista probleme privind alimentarea cu energie electrica la nivelul judetului si nici defectiuni care sa necesite sistarea alimentarii cu apa.

De comun acord, membrii CJSU au stabilit punerea in aplicare a Procedurii pentru prevenirea deceselor prin hipotermie a persoanelor fara adapost si a celor din spatii neincalzite, fara patrularea ambulantelor. Patrularea se va face de catre echipajele Politiei Locale, Jandarmeriei si Politiei, care vor anunta Serviciul de Ambulanta despre eventualele persoane gasite pe strada fara adapost.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »