Au răscolit gunoaiele pentru… amenzi uriaşe

Mihaela Oprea 24 iulie 2012 0
Au răscolit gunoaiele pentru… amenzi uriaşe

Viaţa nu este deloc uşoară pentru oamenii străzii, mai ales dacă aceştia au în întreţinere odrasle chinuite zilnic de foame şi lipsuri. Fără un acoperiş deasupra capului, un aşternut curat pe timpul nopţii şi o masă caldă, fără un loc de muncă, singura soluţie le rămâne acestor oameni loviţi de soartă să-şi caute hrana cerşind şi căutând prin gunoaie obiecte reciclabile în speranţa că vor primi o brumă de bani în schimbul acestora. Acestea sunt, însă, “ocupaţii” neacceptate de autorităţi, contrare normelor legislative în vigoare. Numai în ultimele două săptămâni, poliţiştii locali zălăuani au aplicat cerşetorilor şi căutătorilor în gunoaie amenzi de 10.000 de lei, însă care, aproape sigur, nu vor fi niciodată achitate.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Poliţiei Locale Zalău, Lucian Trif, agenţii locali au aplicat, în perioada 9-23 iulie, 109 sancţiuni contravenţionale cetăţenilor care au încălcat normele de convieţuire socială, valoarea totală a amenzilor fiind de 13.690 de lei. Cele mai multe sancţiuni, respectiv 48 au fost date persoanelor care au fost prinse răscolind gunoiul din containerele din municipiu în vederea recuperării de diferite obiecte. Valoarea totală a sancţiunilor a fost de 6.700 de lei. De asemenea, au fost aplicate 17 sancţiuni persoanelor care au apelat, în mod repetat, la mila publică deşi sunt persoane apte de muncă. În aceste cazuri, valoarea totală a amenzilor a însumat 3.100 de lei.
De cele mai multe ori, aceste amenzi nu sunt achitate de către contravenineţi. Este confirmat de gradul de încasare al amenzilor aplicate de poliţiştii locali este destul de scăzut, potrivit rapoartelor întocmite anual. La un anumit interval de timp, amenzile neplătite se transformă în taxe şi impozite locale. În cazul persoanelor amendate pentru răscolirea în gunoaie, lipsa unei locuinţe, a unui loc de muncă, îi fac greu de identificat şi uşor de sustras de la plata acestor amenzi.

Pericol de electrocutare

De asemenea, în perioada analizată, poliţiştii locali au acţionat pentru menţinerea liniştii şi ordinii publice şi pentru asigurarea unui climat de siguranţă între sălăjeni. În cadrul acţiunilor, oamenii legii au descoperit zilele trecute, în cartierul Meseş din municipiu, aproximativ 40 de cutii amplasate pe stâlpii electrici de iluminat public deschise de către persoane necunoscute, prezentând pericol de electrocutare. Potrivit sursei menţionate anterior, cutiile nu prezentau urme de distrugere. În continuare se fac cercetări pentru identificarea persoanelor în cauză.
În perioada de referinţă au mai fost aplicate 13 sancţiuni, în valoare de 1.800 de lei, persoanelor care au parcat autovehiculele în alte locuri decât cele special amenajate, respectiv pe trotuare, spaţii verzi etc. Şapte persoane au fost sancţionate pentru consum de alcool pe domeniul public, opt pentru aruncarea de hârtii, resturi de ţigări, coji de seminţe şi ambalaje în alte locuri decât cele special amenajate.
Totodată, s-a urmărit prevenirea şi combaterea actelor de încălcare a normelor legale privind circulaţia, oprirea staţionarea şi parcarea tuturor categoriilor de autovehicule. În acest sens, agenţii locali au aplicat 107 somaţii în cazul autoturismelor parcate neregulamentar pe domeniul public, anume trotuare şi spaţii verzi.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »