Au început incendiile din cauza coşurilor de fum!

Mihaela Oprea 25 octombrie 2012 0
Au început incendiile din cauza coşurilor de fum!

Incendiile provocate din cauza folosirii necorespunzătoare a coşurilor de fum provoacă pagube însemnate sălăjenilor. Un astfel de incident a avut loc, miercuri seara, într-o gospodărie din localitatea Făget, soldat nu doar cu pagube materiale, ci şi cu două animale arse de vii.
Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Porolissum” al judeţului Sălaj, Lucian Jacodi, a declarat că Garda de intervenţie nr. 2 Nuşfalău a fost solicitată, miercuri seara, să intervină pentru a stinge incendiul izbucnit la grajdul dintr-o gospodărie din localitatea Făget. Cauza probabilă de incendiu a fost coşul de fum sau un burlan al coşului de fum deteriorat. Au ars în incendiu doi cai, două tone de plante furajere şi o mare parte din acoperişul anexei”, a declarat purtătorul de cuvânt.
Pentru prevenirea unor astfel de incendii, pompierii militari vin cu recomandări. Astfel, coşurile vor fi izolate faţă de elementele combustibile ale planşeelor şi acoperişurilor. Nu este permis ca în coşuri să fie zidite elemente combustibile ale acoperişului, planşeului etc. Coşurile se prelungesc deasupra acoperişului cu 0,5 – 0,8 metri, acestea fiind permanent întreţinute fără crăpături şi curăţate. Este interzis a se folosi coşurile de zid netencuite. Burlanele din metal nu vor fi instalate la o distanţă mai mică de 70 de centimetri faţă de pereţii de scândură sau paiantă.
Anul trecut, în judeţul Sălaj au fost înregistrate 26 de incendii din cauza nerespectării măsurilor de prevenire a incendiilor în sezonul rece. Pentru evitarea producerii unor incendii soldate cu pagube materiale ori chiar cu pierderi de vieţi omeneşti, pompierii enumeră câteva măsuri. Prin urmare, se interzice utilizarea instalaţiilor de încălzire cu improvizaţii sau defecţiuni şi lăsarea lor în funcţiune nesupravegheate, precum şi folosirea sobelor cu uşiţele sau cenuşarele defecte ori care nu se închid. Trebuie respectate distanţele de protecţie, dintre sobe şi materialele combustibile. Sobele vor avea pe duşumea, în faţa uşilor, o tablă metalică cu dimensiunile de 50×70 de centimetri. Cenuşa şi jăratecul vor fi depozitate în gropi speciale, iar în condiţii de vânt se va stinge cu apă. Este necesară repararea din timp a sobelor, coşurilor, văruirea acestora în poduri pentru a observa eventualele fisuri, protejarea burlanelor cu materiale izolatoare la trecerea prin pereţii combustibili. Se interzice alimentarea, indiferent de situaţie, a sobelor în exces, suprasolicitarea şi supraîncălzirea acestora, generează de regulă, accidente. Montarea sobelor fără acumulare de căldură se va realiza respectând distanţele de siguranţă faţă de elementele de construcţie realizate din materiale combustibile. De asemenea, este interzisă aprinderea focului utilizând benzină sau motorină, această practică putând genera, în caz de neatenţie, accidente.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »