Au cumpărat apă colorată, în loc de pesticide

Mihaela Oprea 15 octombrie 2012 1
Au cumpărat apă colorată, în loc de pesticide

Mai multe persoane din cinci judeţe ale ţării, printre care şi din Sălaj, au fost înşelate de un grup infracţional care a vândut aproape patru tone de lichid obţinut din apă, vopsea lavabilă şi coloranţi pe post de pesticide. Agricultorii au plătit sume frumoase pentru aceste substanţe menită să le protejeze culturile, prejudiciul reclamat de victime fiind de 190.000 de lei.
Potrivit unui comunicat de presă al Inspectoratului General al Poliţiei Române, în data de 11 octombrie, poliţişti ai Direcţiei Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase au efectuat percheziţii la şase adrese din judeţele Călăraşi şi Constanţa pentru destructurarea unei grupări infracţionale formată din şase persoane, specializată în înşelăciuni cu produse de protecţie a plantelor şi pesticide falsificate. “În urma activităţilor desfăşurate au fost ridicate în vederea confiscării recipiente, etichete, materiale, înscrisuri şi instrumente folosite la fabricarea de produse falsificate. Gruparea a acţionat de la începutul anului în curs pe raza mai multor judeţe şi a înşelat persoane de pe raza judeţelor Tulcea, Constanţa, Satu Mare, Sălaj şi Buzău”, se arată în informaţia de presă.
Potrivit aceleaşi surse, suspecţii au vândut 3.700 de litri de produse contrafăcute în calitate de erbicide, insectofungicide şi îngrăşământ foliar, acestea fiind în realitate obţinute din apă, vopsea lavabilă şi coloranţi sintetici. Prejudiciul reclamat de victime este de 190.000 de lei.
De asemenea, prin folosirea de nume sau calităţi mincinoase şi prin prepararea, ambalarea şi etichetarea, sub denumirea unor produse erbicide şi insectofungicide originale, titularii mărcilor înregistrate reclamă un prejdiciu de 2.700.000 USD.
Faţă de patru suspecţi s-a luat măsura reţinerii pentru 24 de ore. Aceştia au fost prezentaţi instanţei de judecată cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile pentru înşelăciune, punerea în circulaţie a unui produs purtând o marcă identică sau similar cu o marcă înregistrată pentru produse identice sau similare.

Apă, în loc de motorină

Comerţul pe piaţa neagră cu produse contrafăcute nu este o necunoscută în judeţ. Chiar în cursul acestui an, poliţiştii sălăjeni au fost sesizaţi de mai multe persoane din Ileanda cu privire la faptul că au fost înşelaţi de o femeie din acelaşi sat, care le-a vândut apă pretinzând că este motorină. Aceasta, profitând de neatenţia victimelor sale, turna motorină peste capacul canistrelor în care vindea “combustibilul”, astfel încât cumpărătorii să fie siguri pe ceea ce plătesc.
Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Sălaj, Tincuţa Dumuţa, a declarat că poliţiştii Secţiei de Poliţie Rurală Ileanda o suspectează pe Angelica V., de 39 de ani, din Ileanda, că ar fi înşelat mai multe persoane cărora le-a vândut apă în loc de motorină, pe care au plătit-o cu 4 lei litrul. “Un localnic de 64 de ani, din Rus, a cumpărat în data de 29 martie a anului în curs 200 de litri, pentru care a plătit 800 de lei. În aceeaşi zi, un alt bărbat în vârstă de 39 de ani, din Zalha, a cumpărat 100 litri contra sumei de 400 de lei”, a declarat purtătorul de cuvânt.
Pentru a avea cât mai mulţi clienţi, femeia a lansat zvonuri în localitate că are de vânzare combustibil. În fapt, se pare că aceasta îşi procura motorina chiar dintr-un pârâu din apropierea locuinţei sale. “Persoanele care doreau să cumpere combustibil duceau canistre acasă la Angelica V. şi, după ce aceştia plecau, le umplea cu apă dintr-un părău care curgea prin apropierea locuinţei, le închidea şi peste capac turna motorină, pentru a lăsa impresia că sunt pline cu combustibil”, a precizat sursa citată anterior.
Pe numele femeii, poliţiştii au întocmit un dosar de cercetare penală sub aspectul săvârşirii infracţiunii de înşelăciune. Dacă va fi găsită vinovată, femeia riscă să ani grei de închisoare. Pentru această infracţiune, legea prevede închisoarea de la 3 la 15 ani.
Un caz similar celui din Ileanda a fost sesizat redacţiei noastre în urmă cu aproximativ o săptămână de către un clujean care susţine că a fost înşelat de trei indivizi, presupuşi ca fiind tot din Ileanda, care i-ar fi vândut 350 de litri de motorină, primind, însă, canistre umplute cu apă mirosind a combustibil. Prejudiciul în acest caz a fost de 1.300 de lei.

Comentarii

comments

Un Comentariu »

Comentariile venite din partea voastra cu privire la articolele prezentate pe website-ul nostru sunt apreciate de autorii materialelor si de ceilalti utilizatori, daca sunt exprimate intr-un limbaj decent. Ne rezervam dreptul sa nu publicam sau sa inlaturam de pe magazinsalajean.ro acele mesaje/comentarii/opinii licentioase (injurii, cuvinte obscene si atacul la persoana).

  1. mirel 1 noiembrie 2012 at 21:32 - Reply

    In 21 oct am cumparat 400 litri apa, in Ileanda, de la acelas grup condus de Varga Angelica. Am depus plingere dar se pare ca nu se ia nici o masura, probabil ca mai sint fraieri de tepuit, si bani de numarat. Sa traiti bine…

Lasa un Raspuns »