Atenţie şoferi! Poliţiştii stau cu ochii pe anvelopele de iarnă

Mihaela Oprea 6 decembrie 2012 1
Atenţie şoferi! Poliţiştii stau cu ochii pe anvelopele de iarnă

Conducătorii auto sunt sfătuiţi să iasă în trafic, zilele acestea, doar cu autoturismele echipate corespunzător sezonului rece dacă nu vor să se aleagă cu amenzi usturătoare. Poliţiştii sălăjeni anunţă că vor intensifica activităţile de control pe drumurile din judeţ.

Odată cu avertizările meteo de ninsori şi vânt puternic, poliţiştii anunţă că vor efectua filtre rutiere pe mai multe drumuri din judeţ. “Având în vedere avertizările meteorologice privind răcirea accentuată a vremii, căderi de precipitaţii sub formă de ninsoare şi intensificări ale vântului, poliţiştii rutieri vor fi la datorie pentru ca traficul rutier şi pietonal să se desfăşoare în condiţii de normalitate. În acest sens, în zonele în care va ninge vor fi instituite filtre rutiere pentru verificarea echipării corespunzătoare a autoturismelor pentru sezonul rece”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Sălaj, Tincuţa Dumuţa.

Oamenii legii atrag atenţia participanţilor la trafic să respecte regulile de circulaţie privind perioada de iarnă. Ţinând cont că străzile umede, alunecoase, pline de polei, gheaţă sau zăpadă vor fi principalii duşmani ai şoferilor, aceştia din urmă sunt sfătuiţi să iasă în trafic doar cu maşinile echipate cu anvelope de iarnă. Lipsa acestei dotări atrage după sine amenzi piperate. Legislaţia privind cauciucurile de iarnă care a intrat în vigoare de iarna trecută prevede că sancţiunile pentru cei care încalcă prevederile sunt de 9-21 de puncte amendă, sancţiunea fiind însoţită şi de reţinerea certificatului de înmatriculare. Calculat în funcţie de salariul minim pe economie, valoarea unui punct amendă este de 70 de lei. Ca urmare, sancţiunile contravenţionale sunt cuprinse între 630 şi 1.470 de lei.

O altă recomandare vizează ca, înaintea plecării în călătorie, conducătorii auto să se informeze asupra condiţiilor de deplasare pe traseul ales, precum şi despre condiţiile meteo-rutiere prognozate pentru zona tranzitată. De asemenea, înainte de a porni la drum, se recomandă verificarea sistemelor de iluminare-semnalizare, precum şi a celui de climatizare-dezaburire, să funcţioneze corespunzător. Luminile de întâlnire, precum şi luminile de ceaţă, chiar şi pe timpul zilei, trebuie utilizate corect pe toate categoriile de drumuri. Viteza de deplasare trebuie adaptată permanent la condiţiile de drum umed, acoperit cu apă sau mâzgă. Se recomandă păstrarea unei distanţe cât mai mari faţă de autovehiculele care circulă în faţă, mai ales atunci când deplasarea se face pe un dum acoperit de apă sau mâzgă. Trebuie evitate pe cât posibil manevrele de depăşire care nu sunt absolut necesare. Acestea nu scurtează semnificativ timpul de deplasare, însă pot pune în pericol siguranţa traficului rutier. De asemenea, trebuie de evitat acţionarea bruscă a sistemului de direcţie şi a mecanismului de frânare al autovehiculului.

“Conducătorii auto sunt sfătuiţi să circule cu prudenţă, să reducă viteza de deplasare şi să evite manevrele riscante care nu sunt absolut necesare. În condiţii de ninsori abundente, înainte de a pleca la drum lung, se recomandă şoferilor să se echipeze cu o lopată, sac de nisip sau sare, lanţuri, să aibă rezervă de combustibil, apă, hrană şi un telefon mobil cu încărcător de maşină sau baterie de rezervă în cazul în care ar fi nevoiţi să apeleze numărul de urgenţă 112”, a precizat Tincuţa Dumuţa.

Potrivit sursei citate, şoferii trebuie să fie extrem de atenţi la trecerile de pietoni, întrucât pe vreme de ninsoare, pietonii cicrulă zgribuliţi, cu capul plecat şi nu sunt atenţi atunci când traversează strada. În acest sens, oamenii legii atrag şi atenţia pietonilor să traverseze doar la trecerile de pietoni marcate şi semnalizate corespunzător, doar după ce s-au asigurat că drumul este liber şi că şoferii au timp să frâneze pentru a le acorda prioritate.

Comentarii

comments

Un Comentariu »

Comentariile venite din partea voastra cu privire la articolele prezentate pe website-ul nostru sunt apreciate de autorii materialelor si de ceilalti utilizatori, daca sunt exprimate intr-un limbaj decent. Ne rezervam dreptul sa nu publicam sau sa inlaturam de pe magazinsalajean.ro acele mesaje/comentarii/opinii licentioase (injurii, cuvinte obscene si atacul la persoana).

  1. Anonim 6 decembrie 2012 at 09:50 - Reply

    TITLU: “Atenţie şoferi! Poliţiştii stau ochii pe anvelopele de iarnă”
    NU LIPSESTE NICI UN CUVANT?

Lasa un Raspuns »