Astazi, sarbatoarea Nasterii Maicii Domnului

Magazin Salajean 8 septembrie 2011 0

Astazi, sarbatoarea Nasterii Maicii Domnului

Sarbatoarea Nasterii Maicii Domnului este praznuita astazi si reprezinta primul eveniment religios din noul an bisericesc, inceput in 1 septembrie. Mama Fiului lui Dumnezeu mai este sarbatorita la Bunavestire, in 25 martie si la Adormirea Maicii Domnului, in 15 august.

Potrivit traditiei crestine, parintii Maicii Domnului au fost dreptii Ioachim si Ana, oameni cu o viata deosebita, care au implinit poruncile divine. Tatal Mariei era din semintia lui Iuda si urmas al regelui David, iar mama sa era fiica preotului Matthan si descendenta din familia preoteasca a lui Aaron. Neavand copii, Ioachim si Ana au fost ironizati si batjocoriti de oameni, lipsa urmasilor fiind considerata un blestem al lui Dumnezeu. Totusi, ei nu s-au razvratit impotriva lui Tatalui Ceresc, nici nu au renuntat la viata lor virtuoasa, ci s-au rugat in continuare, nadajduind in bunatatea Sa.

Fecioara Maria a fost rodul rugaciunilor si lacrimilor parintilor ei, un rod al indurarii lui Dumnezeu, un copil dorit, cerut si dobandit prin rugaciune. Maica Sfanta este un copil cu o chemare dumnezeiasca pe umeri: chemarea de a fi Mama care a dat trup de om lui Dumnezeu, Mantuitorului nostru Iisus Hristos.

In traditia populara, sarbatoarea Nasterii Maicii Domnului marcheaza hotarul astronomic dintre vara si toamna. Se spune ca in aceasta zi, randunelele pleaca spre tarile calde, insectele incep sa se ascunda in pamant, iar frigul isi face simtita prezenta. De aici si vorba: O trecut Santamaria, leapada si palaria!. De la aceasta data, incepe culesul unor fructe si plante medicinale, batutul nucilor si semanatul graului de toamna.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »