Ars de viu la 90 de ani

Magazin Salajean 7 aprilie 2011 0

Ars de viu la 90 de ani

Incendiile de vegetaţie uscată au făcut prima victimă, în ciuda avertismentelor emise de autorităţi pentru efectuarea în mod corespunzător a acestor incendieri. Este vorba de un bătrân în vârstă de 90 de ani, din localitatea Gostila, care a avut parte de un sfârşit îngrozitor, arzând de viu, marţi dimineaţa, în timp ce încerca să stingă un incendiu pus intenţionat pentru curăţirea terenului de resturile vegetale.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Sălaj, Maria Cristea, ne-a declarat că fiul decedatului a anunţat autorităţile, marţi dimineaţă, că şi-a găsit tatăl mort pe un teren agricol aflat la trei kilometri de casă. Poliţiştii Postului de Poliţie Poiana Blenchii au fost sesizaţi telefonic, marţi, la ora 7,50, de către un bărbat de 61 de ani din localitatea Gostila, despre faptul că tatăl său, în vârstă de 90 de ani, a fost găsit mort la trei kilometri de sat. Acesta avea arsuri pe 90 la sută din suprafaţa corpului. Cel mai probabil, a încercat să stingă un incendiu de vegetaţie uscată. Din primele cercetări, nu există suspiciuni privind decesul, a declarat Cristea.

Trupul neînsufleţit al bărbatului a fost transportat la Morga Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău în vederea efectuării necropsiei. Poliţiştii continuă cercetările pentru stabilirea cu exactitate a împrejurărilor în care a survenit decesul bărbatului.

Avertismente neluate în seamă de sălăjeni

Începând din luna martie şi până în prezent, la nivelul judeţului Sălaj, au fost înregistrate 74 de incendii de vegetaţie uscată, în multe cazuri, ameninţând să se extindă şi la pădurile şi gospodăriile oamenilor. Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Porolissum (ISU) al judeţului Sălaj, Lucian Jacodi, ne-a comunicat că în incendii au ars peste 250 de hectare de teren, iar odată cu acestea şi garduri, stâlpi de susţinere, stupi, viţă-de-vie etc. Mai mult, la finele săptămânii trecute au fost avariate trei autoturisme într-un incendiu de vegetaţie uscată pus intenţionat, pe un teren de la marginea municipiului, de către o persoană necunoscută. Cu toate acestea, doar trei persoane au fost sancţionate cu amenzi în valoare de 2.500 de lei fiecare, pentru incendierea terenurilor fără înştiinţarea autorităţilor locale şi lăsarea acestora nesupravegheate.

Reprezentantul ISU Sălaj atrage încă o dată atenţia populaţiei să respecte toate măsurile privind incendierea terenurilor în scopul curăţirii de resturile vegetale. Arderea miriştilor şi vegetaţiei uscate se va face numai după ce se obţine acordul Agenţiei pentru Protecţia Mediului şi permisul de lucru cu focul de la primărie.

De asemenea, trebuie respectate mai multe măsuri, printre care: izolarea zonei de ardere faţă de drumuri, construcţii, instalaţii, fond forestier, culturi agricole vecine prin executarea de fâşii arate; executarea arderii numai pe timp de zi şi doar în condiţii meteorologice fără vânt; parcelarea miriştei în suprafeţe de maxim 10 hectare prin fâşii arate; supravegherea arderii până la finalizarea ei; asigurarea pentru suprafeţe de ardere mai mici de cinci hectare a substanţelor şi mijloacelor de stingere necesare; asigurarea, în cazul suprafeţelor de ardere mai mari de cinci hectare, a unui plug, a unei cisterne cu apă, a mijloacelor de tractare şi a personalului de deservire, a precizat Jacodi. Pentru a evita situaţiile în care persoane răuvoitoare incendiază mirişti, vegetaţia uscată sau resturile vegetale este recomandat ca cetăţenii să asigure paza terenurilor aflate în proprietatea lor.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »