Apele Salajului au inghetat bocna!

Magazin Salajean 3 februarie 2012 0

Apele Salajului au inghetat bocna!Temperaturile extrem de scazute din ultimele zile au inghetat toate cursurile de apa din judetul Salaj. Pana si apele raului Somes au fost acoperite de blocuri de gheata, in timp ce peste intreaga suprafata a barajului Varsolt s-a format un pod de gheata avand grosimea de nu mai putin de 15 centimetri. Cel mai incantati de acest fenomen sunt pescarii care au luat cu asalt apele inghetate pentru pescuitul la copca.

E frig de ingheata apele – se potriveste de minune daca vorbim de cursurile de apa din judetul Salaj. Temperaturile extrem de scazute din ultimele zile au dus la formarea de poduri de gheata pentru toate cursurile de apa din judet, potrivit reprezentantilor Sistemului de Gospodarire a Apelor (SGA) Salaj. Din informatiile primite de la statiile de monitorizare din judet, toate cursurile de apa au inghetat. Precipitatiile scazute din ultimele luni au insemnat scaderea debitelor pentru majoritatea cursurilor de apa. Ca urmare, peste toate s-au format poduri de gheata, ne-a declarat purtatorul de cuvant al SGA Salaj, Dorina Olar.

Scaderea temperaturilor pana la aproape -20 de grade Celsius, mai ales in timpul noptilor si diminetilor, a condus la formarea unui pod de gheata inclusiv pe apele raului Somes. Potrivit sursei citate anterior, acesta s-a format prin ingramadiri de sloiuri de gheata care curg. De asemenea, o priveliste extraordinara ofera si barajul Varsolt. Intreaga suprafata a apei este acoperita de un pod de gheata avand grosimea de 15 centimetri.

Inghetarea cursurilor de apa nu pune probleme alimentarii cu apa a locuintelor salajenilor. Chiar si in aceste conditii, formarea podurilor de gheata nu a pus niciun fel de probleme in furnizarea apei catre consumatori. Nu am primit niciun fel de semnalmente sau reclamatii din partea utilizatorilor ca nu au apa la robinete, a explicat Dorina Olar. De asemenea, din cele mentionate de sursa citata, la aceasta data nu este nevoie de interventii pentru detonarea podurilor de gheata, urmand a lua decizii in functie de evolutia debitele apelor si a temperaturilor din urmatoarele zile.

Se da startul pescuitului la copca

Formarea podurilor de gheata peste apele judetului aduce o veste cat se poate de buna pentru pasionatii de pescuit la copca. Presedintele Asociatiei Judetene de Vanatoare si Pescuit Sportiv (AJVPS) Salaj, Cristian Crisan, ne-a declarat ca, in aceste zile, este posibil pescuitul la copca pe barajul Varsolt. In cursul lunii ianuarie, in fiecare an, suprafata apei barajului ingheata. Prin urmare, deschidem si sezonul pescuitului la copca, a mentionat Crisan. Potrivit acestuia, temperaturile extrem de scazute de afara nu afecteaza puietul cu care a fost populat barajul in toamna anului trecut, fiind protejat de podul de gheata.

Zis si facut. Inca de ieri dimineata, pe apele inghetate ale barajului s-au adunat cativa pescari. Acestia trebuie sa fie, insa, foarte atenti unde anume isi instaleaza echipamentele de pescuit, fiindca pe unele portiuni gheata poate fi mai subtire, avertizeaza reprezentantul SGA Salaj.

Pentru a putea pescui la copca, cei interesati trebuie sa se deplasaze la sediul Agentiei din Zalau in vederea obtinerii permisului de pescuit pentru anul 2012. In acest fel, pescarii vor putea sta linistiti pe gheata sa-si imbunatateasca tehnicile si stilul personal pentru pescuitul la copca. Practicarea acestei activitati fara permis de pescuit se lasa cu amenzi usturatoare.

Cod portocaliu de ger si astazi

Potrivit Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM), atentionarea de cod portocaliu de ger persistent, pentru aproape toata tara, intre care si judetul Salaj, se mentine si pentru ziua de astazi. Temperaturile minime se vor incadra, in general, intre -27 si -17 grade, iar cele maxime diurne vor fi negative. Indicele de racire va cobori sub pragul critic de -32 de unitati. In Moldova, Muntenia, Oltenia, Transilvania, Maramures si Dobrogea vremea se va mentine geroasa, mai ales in cursul noptilor si al diminetilor. In Crisana si Banat vremea va fi geroasa in cursul noptilor, cand valorile termice vor cobori sub -10 grade Celsius.

ANM precizeaza ca, in functie de evolutia si intensitatea fenomenelor prognozate, va actualiza atentionarile sau avertizarile meteorologice ulterioare. Codul portocaliu se emite daca sunt prognozate fenomene meteorologice periculoase de intensitate mare, respectiv: vant, ploi abundente, descarcari electrice, grindina, canicula, ger; dar si daca exista risc de viituri pe raurile mici. Codul portocaliu se transpune prin fenomene meteorologice prognozate (averse, descarcari electrice, intensificari de vant, temperaturi ridicate) obisnuite pentru zona respectiva, dar care temporar pot deveni periculoase pentru anumite activitati, precum si prin risc de cresteri de debite si niveluri.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »