Anvelopele de iarna, controlate pe drumurile inzapezite

Magazin Salajean 23 decembrie 2011 0

Anvelopele de iarna, controlate pe drumurile inzapezitePolitistii atentioneaza conducatorii auto sa fie prudenti in trafic si, pentru siguranta lor, sa nu intre cu masinile pe carosabilul acoperit de zapada, gheata sau polei daca nu au dotate masinile cu pneuri de iarna. Meteorologii anunta ninsori incepand din weekend.

Potrivit legislatiei in vigoare, constituie contraventie conducerea masinilor pe drumurile publice acoperite cu zapada, gheata si polei, indiferent de anotimp, fara ca acestea sa fie dotate cu anvelope de iarna. Aceeasi fapta incadreaza autovehiculul de transport marfa cu o masa totala maxima autorizata de mai de mult 3,5 tone si al autovehiculului de transport persoane cu mai mult de noua locuri pe scaune, inclusiv cel al conducatorului auto, fara ca acestea sa fie echipate cu anvelope de iarna pe rotile axei/axelor de tractiune sau fara a avea montate pe aceste roti lanturi sau alte echipamente antiderapante omologate. Sanctiunea consta in 9 pana la 20 de puncte-penalizare, respectiv amenzi intre 603 si 1.430 de lei. Pe langa amenda, contravenientilor li se retine certificatul de inmatriculare sau inregistrare ori dovada inlocuitoare a acestuia si vor elibera o dovada inlocuitoare fara drept de circulatie. De asemenea, politistii vor retine placutele de inmatriculare sau inregistrare. Toate acestea vor fi restituite proprietarului sau utilizatorului autovehiculului in momentul prezentarii de catre acesta a dovezii incetarii motivului pentru care au fost retinute.

Totodata, politistii rutieri atrag atentia conducatorilor auto inainte de a pleca la drum, mai ales in perioada sarbatorilor de iarna, sfatuindu-i sa verifice anterior plecarii starea tehnica a autovehiculului, precum si conditiile meteo de pe traseu. In zilele cu ninsori, viscol, ploi si temperaturi scazute, conducatorii auto trebuie sa adapteze permanent viteza la conditiile de drum si de trafic, pentru a putea frana in conditii de siguranta. Se verifica farurile, nivelul uleiului, combustibilului, antigelului, lichidului de parbriz si instalatiei de incalzire. Dispozitivele de iluminare si semnalizare, stergatoarele de parbriz si instalatiile de climatizare trebuie sa functioneze corespunzator. Sunt interzise depasirile riscante pe drumurile inzapezite sau acoperite cu polei, masina putand derapa cu usurinta.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »