Anul nou ne umple de puncte si amenzi!

Magazin Salajean 6 ianuarie 2009 0

Anul nou ne umple de puncte si amenzi!  La inceput de an 2009, Inspectoratul de Politie al Judetului (IPJ) Salaj aduce vesti destul de proaste pentru soferii obisnuiti sa incalce regulile de circulatie. Inca din prima zi a anului, valoarea amenzilor a crescut odata cu salariul minim pe economie, ridicandu-se astfel la maximum 1.200 de lei pentru persoane fizice si 6.000 de lei pentru persoane juridice (fata de maximum 1.080 de lei pentru persoane fizice si 5.400 de lei pentru firme sau institutii ale statului, in prezent). Practic, de saptamana trecuta, un punct amenda costa 60 de lei, adica 10 la suta din salariul minim brut pe economie, aceasta reprezentand cea de-a doua scumpire a sanctiunilor rutiere in decurs de doar trei luni.

Incepand cu prima zi a anului 2009, soferii prinsi la volan fara centura de siguranta risca, pe langa cele doua puncte de penalizare, si amenzi cuprinse intre 120 si 180 de lei, fata de maximum 162 de lei cat plateau pana acum. Sanctiuni similare vor primi si conducatorii auto care prefera sa foloseasca telefonul mobil in loc de hands-free. Totodata, soferii care depasesc cu 30 kilometri pe ora viteza maxima admisa sau opresc fara motiv pe banda de urgenta a autostrazilor vor risca amenzi din clasa a II-a (4 sau 5 puncte-amenda), adica intre 240 si 300 de lei (fata de maximum 270 de lei in prezent).

Amenzile cresc si mai mult pentru conducatorii auto care nu opresc la STOP sau pentru cei care depasesc cu 40 de kilometri pe ora viteza maxima admisa. Acestia vor plati amenzi din clasa a III-a (intre 6 sau 8 puncte-amenda), adica vor scoate din buzunar de la 360 la 480 de lei (fata de maximum 432 de lei acum).

Sumele cele mai mari vor ingrasa insa bugetele primariilor din buzunarele soferilor nervosi care-si insulta colegii din trafic, de la cei care transporta copii sub 12 ani pe locurile din fata ale masinilor, blocheaza intersectiile sau depasesc cu 50 de kilometri pe ora viteza maxima admisa. Acestia risca amenzi usturatoare incadrate in clasa a IV-a a sanctiunilor (de la 9 la 20 de puncte-amenda), adica vor plati intre 540 si 1.200 de lei (fata de 1.080 de lei cat erau nevoiti sa scoata din buzunar pana acum).

Ultima categorie de contraventii, cele din clasa a V-a, sunt valabile doar in cazul firmelor sau a institutiilor statului si se aplica, de regula, atunci cand reprezentantii acestora refuza sa comunice politistilor numele angajatilor care au incalcat Codul Rutier, in timp ce se aflau la volanul masinilor de serviciu. Aceste sanctiuni merg de la 21 pana la 100 de puncte-amenda, adica de la 1.260 la 6.000 de lei (fata de maximum 5.400 de lei in prezent).

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »