Animalele turbate au facut peste 100 de victime printre salajeni

Magazin Salajean 28 septembrie 2011 0

Animalele turbate au facut peste 100 de victime printre salajeni

Peste 100 de salajeni au fost vaccinati antirabic, in primul semestru al anului in curs, dupa ce au fost muscati sau infectati de diverse animale la care turbarea a fost confirmata. Numarul reprezinta abia jumatate din totalul persoanelor imunizate, anul trecut, la nivelul judetului Salaj. Pentru reducerea acestor cazuri, autoritatile salajene au facut demersuri in depistarea focarelor de turbare. Mai mult, cu ocazia Zilei Mondiale de Lupta Impotriva Rabiei, marcata in fiecare an la data de 28 septembrie, vor lansa o campanie de informare in randul cetatenilor despre riscurile si implicatiile netratarii muscaturilor de animale turbate.

Conform informatiilor furnizate de purtatorul de cuvant al Directiei de Sanatate Publica Salaj, Mihai Cheseli, scopul campaniei mondiale este cresterea nivelului de constientizare a populatiei asupra impactului rabiei umane si animale, prevenirea si posibilitatile de eliminare a principalelor surse de infectie. In primele sase luni ale anului in curs, prin Centrul Antirabi din Zalau au fost imunizate 112 persoane muscate sau infectate de diverse animale la care turbarea a fost confirmata. In urma tratamentului administrat, toate cazurile au avut o evolutie favorabila, a declarat purtatorul de cuvant.

Rabia sau turbarea este o boala infectioasa acuta produsa de virusul rabic transmis de la animal la om prin saliva infectata sau muscatura. Cele mai multe decese apar din cauza lipsei profilaxiei post-expunere. Astfel ca, desi este o boala care poate fi prevenita prin vaccinare, rabia inca reprezinta o problema importanta de sanatate publica in tari din Asia si Africa, unde, anual, mor mai mult de 55.000 de persoane.

Pentru prevenirea aparitiei si raspandirii acestei maladii, trebuie respectate urmatoarele masuri: vaccinarea animalelor de casa; evitarea contactului cu animalele salbatice sau fara stapan; evitarea contactului animalelor domestice cu cele salbatice; solicitarea de urgenta a ingrijirilor medicale in cazul muscaturilor de animale. In cazul in care persoana este muscata de un animal nevaccinat sau salbatic, este indicat sa spele rana profund cu apa si sapun, sa solicite ajutorul medicilor si sa informeze autoritatile de sanatate publica sau sanitar-veterinare despre incident. Daca animalul de companie sau domestic a fost muscat, proprietarul trebuie sa foloseasca manusi inainte de a atinge animalul si sa fie atent deoarece animale ranite pot musca. In aceste cazuri, este extrem de important anuntarea medicului veterinar. Numai in decursul anului trecut au fost identificate 24 de focare de rabie in intreg judetul.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »