Ani grei de inchisoare pentru pedofilul din Plopis

Magazin Salajean 3 mai 2012 0

Ani grei de inchisoare pentru pedofilul din Plopis

La 8 ani de inchisoare a fost condamnat, la finele lunii trecute, Radu Victor Ciobanu, din comuna Plopis, un tanar cu afectiuni psihice si un trecut zbuciumat, care, in cursul anului trecut, a violat un copil de doar 11 ani. Pentru a pastra tacerea, agresorul a platit copilului o bancnota de 10 lei, amenintandu-l cu moartea daca povesteste cuiva cele intamplate. Se pare ca, in copilarie, agresorul a fost supus, la randul sau, unor agresiuni sexuale.

Judecatorii Tribunalului Salaj s-au pronuntat, in data de 25 aprilie, in dosarul in care inculpatul Radu Victor Ciobanu, in varsta de 24 de ani, din Plopis, a fost trimis in judecata pentru comiterea infractiunii de viol asupra unui minor care nu a implinit varsta de 15 ani. Acesta a fost condamnat la pedeapsa de 8 ani inchisoare cu executare in regim de detentie pentru fapta comisa. Din pedeapsa aplicata se va deduce timpul retinerii si arestarii preventive, incepand cu data de 13 ianuarie a anului in curs si pana la pronuntarea sentintei. De asemenea, instanta obliga inculpatul la tratament medical pana la insanatosire, tratamentul urmand a se efectua in timpul executarii pedepsei, in reteaua medicala penitenciara, se arata in solutia data de magistrati.

1.000 de lei, daune morale

In ciuda traumei la care a fost supus minorul de numai 11 ani, din aceeasi comuna cu agresorul sau, reprezentantii legali ai acestuia, constituiti ca parte civila in proces, nu au solicitat despagubiri morale. Cu toate acestea, potrivit legii, in cauza s-a admis actiunea civila exercitata din oficiu, obligand astfel inculpatul la plata sumei de 1.000 de lei daune morale catre partea vatamata si alti 1.000 de lei reprezentand cheltuieli judiciare. Sentinta data de judecatori a fost cu drept de apel in termen de 10 zile de la pronuntare. In prezent, inculpatul Radu Victor Cioban este detinut in Penitenciarul Oradea.

A tacut saptamani in sir, de frica

Reamintim ca intreaga poveste socanta a iesit la iveala cand baiatul de 11 ani i-a povestit tatalui sau despre ingrozitoarea experienta prin care a trecut in urma cu ceva vreme. Purtatorul de cuvant al Tribunalului Salaj, Mirela Lazoc, ne-a declarat, la data respectiva, ca totul s-a intamplat in luna noiembrie 2011, cand inculpatul in varsta de 24 de ani, cunoscut in comunitate ca avand afectiuni psihice, a intretinut un raport sexual anal prin constrangere cu copilul. Pentru a se asigura ca fapta nu va fi dezvaluita sau reclamata, inculpatul a oferit minorului 10 lei, amenintandu-l ca daca va spune ceva despre cele intamplate il omoara, a declarat Mirela Lazoc.

Potrivit sursei citate, de indata ce tatal minorului a aflat de cumplita fapta la care a fost supus fiul sau, acesta a anuntat autoritatile, care au si demarat o ancheta in acest caz. Nu a durat mult pana cand s-a ajuns la Radu Victor Cioban, tanarul de 24 de ani, care l-a violat pe copil. Radu Victor Cioban a fost supus unei expertize medicale psihiatrice, raportul relevand ca inculpatul prezinta intarziere usoara in dezvoltarea mintala si tulburare de conduita de tip disocial, avand discernamant general si faptic diminuat. In cursul lunii iulie a mai fost supus unei astfel de expertize, dupa ce a fost acuzat in data de 26 iunie 2010 de furt calificat si violare de domiciliu. Raportul expertizei medico-psihiatrice a prezentat inculpatul cu discernamant faptic si global abolit, a precizat sursa citata anterior.

Pentru fapta comisa, incupatul Radu Victor Cioban a fost prezentat, la mijlocul lunii ianuarie a anului in curs, Tribunalului Salaj cu propunerea de arestare preventiva pentru viol in forma agravata, instanta de judecata emitand un mandat de arestare preventiva.

Agresor violat la randul sau

Inculpatul provine dintr-o familie de etnie roma, a fost institutionalizat de mic si locuia singur intr-o casa parasita din sat. A fost internat timp de sapte luni la Stei, dar nu a fost considerat un pericol si, ca urmare, in luna august a anului trecut, a fost lasat sa plece la domiciliu. In urma investigatiilor de specialitate la care a fost supus tanarul, se pare ca acesta a fost, la randul sau, victima unui abuz sexual in copilarie.

Traumele suferite la varsta frageda si afectiunile psihice de care sufera inculpatul si-au pus semnificativ amprenta asupra comportamentului sau, care a devenit, in cele din urma, agresor.

Minorul abuzat provine dintr-o familie cu venituri reduse si destramata, parintii acestuia fiind divortati. Copilul de 11 ani este cel mai mare dintre cei patru frati din familie. Acesta se afla in grija tatalui si a bunicii sale, mama fiind plecata la munca in alta localitate.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »