Amenzile politistilor locali ar putea fi insotite de puncte de penalizare

Magazin Salajean 26 octombrie 2011 0

Amenzile politistilor locali ar putea fi insotite de puncte de penalizarePolitistii locali ar putea aplica conducatorilor auto care se abat regulilor rutiere sanctiuni contraventionale insotite de puncte de penalizare. Conform legislatiei actuale, aceste puncte de penalizare sa aplica pentru circulatia pe un sector de drum pe care accesul este interzis sau pentru stationarea neregulamentara. Doar ca, la nivelul municipiului Zalau, astfel de sanctiuni nu pot fi puse in aplicare, din simplul fapt ca serviciul rutier din cadrul Politiei Locale (PL) nu are angajati.

Directorul PL Zalau, Mircea Bara, ne-a declarat ieri ca posturile din cadrul serviciului mentionat sunt blocate. Pentru serviciul rutier al PL a fost aprobat un numar de 12 posturi, anume pentru lucratori care sa efectueze activitatile pe linie de circulatie rutiera statica. Prin urmare, Primaria Municipiului Zalau a facut solicitari la Agentia Nationala a Functionarilor Publici in vederea avizarii organizarii unui concurs pentru aceste posturi. Raspunsul a fost negativ. Motivatia reprezentantilor ANFP: posturile in administratia locala sunt blocate. Singura modalitate de angajare ramane varianta ca la fiecare sapte posturi vacantate in cursul unui an sa poata fi ocupat un singur post. La nivelul municipiului Zalau nu poate fi vorba de asa ceva. Ca urmare, serviciul rutier al PL nu poate functiona, a declarat Mircea Bara.

Politistii locali au primit aceste atributii pe linie de circulatie rutiera statica odata cu transformarea Politiei Comunitare in Politie Locala. Ei au dreptul sa sanctioneze conducatorii auto pentru parcarea, oprirea si stationarea autovehiculelor in locuri care incurca circulatia. De asemenea, politistii locali au dreptul sa intervina pentru fluidizarea traficului, cei care nu se supun masurilor putand fi sanctionati. Pe numele acestor conducatori auto vor fi intocmite procese verbale de constatare, iar in baza proceselor verbale de predare, sanctiunile vor fi raportate serviciului rutieri din cadrul Politiei Nationale. Acestia din urma sunt cei care administreaza baza de date a sanctiunilor prin punctaj de penalizare, avand abilitatea de a aplica punctele de penalizare. In general, sanctiunile aplicate de politistii locali presupun aplicarea a doua puncte de penalizare.

In prezent, Politia Locala Zalau functioneaza cu un numar de 60 de lucratori. Potrivit lui Mircea Bara, in alte orase din tara, serviciul rutier al PL functioneaza deja. Dar directorul PL nu a putut preciza cand anume serviciul respectiv va putea fi pus in aplicare si la nivelul municipiului Zalau.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »