Amenzile pentru lipsa anvelopelor de iarnă, mai mari decât anul trecut

Conducătorii auto prinşi de către poliţiştii rutieri circulând cu autoturisme neechipate cu anvelope de iarnă pe drumuri cu zăpadă, gheaţă sau polei riscă să plătească în această iarnă amenzi mai mari comparativ cu anul trecut. Majorarea cuantumului amenzilor este dată de creşterea salariului minim pe economie, în funcţie de care se calculează valoarea punctului de amendă, stabilit la valoarea de 700 de lei, începând din ianuarie anul acesta, faţă de 670 de lei cât era anul trecut.
Legislaţia privind obligativitatea cauciucurilor de iarnă, intrată în vigoare din noiembrie 2011, prevede că sancţiunile aplicate contravenienţilor sunt cuprinse între 9 şi 20 de puncte amendă, sancţiunea fiind însoţită şi de reţinerea certificatului de înmatriculare. Mai precis, amenda aplicată pentru lipsa cauciucurilor de iarnă este cuprinsă între 630 şi 1.400 de lei, comparativ cu valorile de anul trecut, respectiv între 603 şi 1.340 de lei.
Poliţiştii rutieri atrag atenţia asupra faptului că legislaţia prevede aplicarea sancţiunilor doar în anumite condiţii meteorologice. Mai precis, dotarea autovehiculelor cu anvelope de iarnă, lanţuri sau alte echipamente antiderapante omologate nu depinde de o anumită perioadă de timp, ci de condiţiile meteo, şi anume drumuri acoperite cu zapadă, gheaţă sau polei.
Vor fi traşi la răspundere şi conducătorii care provoacă accidente rutiere sau blochează un sector de drum cu autoturisme neechipate corespunzător sezonului rece. În aceste cazuri, conducătorul auto riscă o amendă cuprinsă între 5.000 şi 8.000 de lei şi va fi nevoit să suporte costurile aferente intervenţiei de degajare a sectorului de drum afectat. Mai mult, şoferii care nu-şi montează cauciucuri de iarnă riscă nu doar să fie amendaţi, ci şi să nu fie despăgubiţi în cazul unor accidente. Dacă se produce un accident în care şoferul nevinovat nu are maşina echipată cu anvelope de iarnă, acesta nu primeşte despăgubiri. deşi un alt şofer a intrat în el.
Pentru ca o anvelopă să fie corespunzătoare pentru perioada de iarnă, trebuie avut în vedere câteva aspecte. Fulgul de nea pe anvelopă atestă un cauciuc de iarnă cu care se poate circula legal. De asemenea, sunt acceptate iarna anvelopele cu menţiunea „M + S” (Mud plus Snow – Noroi şi zăpadă). Pe drumurile uscate, atunci când sunt folosite cauciucurile de iarnă, consumul de carburant este un pic mai mare.

Leave a Comment