Afaceristii salajeni cercetati pentru coruptie au cerut amanarea procesului

Magazin Salajean 20 ianuarie 2012 0

Afaceristii salajeni cercetati pentru coruptie au cerut amanarea procesuluiAdministratorii societatii comerciale Silcom Instal SRL din Zalau si primarul comunei clujene Calatele, trimisi in judecata la sfarsitul anului trecut pentru fapte de coruptie, au solicitat amanarea termenului de judecata. Cei trei sunt acuzati ca au sustras peste 260.000 de lei din banii publici pentru achizitionarea a patru statii de epurare fictive.

Prima infatisare in fata instantei de judecata a inculpatilor implicati in afacerea statiilor de epurare s-a incheiat printr-o amanare. Judecatoria Zalau a aprobat, miercuri, cererea inculpatilor in vederea stabilirii unui nou termen de judecata. La primul termen stabilit pentru data de 18 ianuarie, inculpatii Silviu Vlaicu si Petru Toadere au formulat cereri de amanare in vederea pregatirii apararii. Instanta a admis cele doua cereri si a dispus amanarea cauzei pentru finele lunii martie, ne-a declarat Ramona Ristea, judecator in cadrul Judecatoriei Zalau.

Potrivit reprezentantilor instantei judecatoresti, cei trei inculpati, si anume primarul comunei clujene, Petru Toadere, si administratorii firmei mentionate anterior, Silviu Vlaicu si Denes Karoly-Albert, au fost trimisi in judecata, in luna decembrie a anului trecut, pentru infractiuni de coruptie. In cursul anului 2008, primarul Toadere a aprobat plata a patru statii de epurare care nu erau achizitionate, producand un prejudiciu primariei in valoare de 262.181 de lei. De asemenea, acesta a semnat contractul de luare in custodie pentru cele patru statii de epurare fictive. Silviu Vlaicu este invinuit ca l-a ajutat pe primar sa aprobe plata acestor bunuri in mod nelegal, falsificand semnaturile pe factura emisa pentru cele patru statii de epurare in vederea efectuarii ilegale a platii de catre Primaria Calatele. Al treilea inculpat in dosar, Denes Karoly-Albert, l-a ajutat pe primar sa aprobe plata celor patru statii de epurare in mod nelegal, in plus, falsificand contractul de lasare in custodie a bunurilor in vederea efectuarii ilegale a platii.

In luna octombrie 2007, intre Primaria Calatele, in calitate de achizitor, si S.C. Silcom Invest SRL, in calitate de executant, s-a incheiat un contract de lucrari al carui obiect consta in obligativitatea executantului de a desfasura lucrarile de canalizare menajera in satul 2 de vacanta Calatele de Padure, judetul Cluj. Pretul contractului se ridica la suma de 727.279 de lei, plus TVA in valoare de 138.183 de lei. Din anul 2008, Toadere Petru este numit primar al comunei Calatele. In acelasi an au intervenit trei acte aditionale la contract prin care s-a modificat termenul limita de executare al lucrarilor, totodata fiind achizitionate si lasate in custodie patru statii de epurare. Aceste statii urmau sa fie cumparate de catre firma din Zalau si predate in custodie primariei clujene, lucru care nu s-a intamplat.

In luna august 2010, un control efectuat la primarie de catre Curtea de Conturi Cluj a scos la iveala neregulile in asa-zisa achizitionare a statiilor de epurare. In urma verificarilor s-a stabilit ca suma platita catre S.C. Silcom Instal constituie un prejudiciu adus bugetului local, intrucat contractul de lucrari este neexecutat, iar plata celor patru statii de epurare s-a efectuat prin nerespectarea clauzelor contractuale care prevad ca platile partiale sa se efectueze la lucrari executate si receptionate ca atare. Statiile nu au fost aduse la locul executarii lucrarii nici pana in prezent, ele neexistand la firma invinuitilor, desi au fost achitate. In anul 2010, pentru S.C. Silcom Instal s-a deschis procedura de isolventa. Prejudiciul nu a fost recuperat.

Primarul clujean Petru Toadere nu este la prima abatere. In urma cu aproximativ patru ani, acesta a fost acuzat de trafic de influenta de catre procurorii Directiei Nationale Anticoruptie, dupa ce ar fi promis unei firme care exploata o cariera de piatra din comuna ca ii va elibera avizele necesare. Dosarul a ajuns pe rolul instantelor de judecata, primarul fiind condamnat la un an si trei luni de inchisoare, pentru fapte de coruptie. La ispasirea pedepsei, Toadere a revenit la conducerea primariei.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »