Acuzaţi de corupţie, Galiş şi Huluban sunt judecaţi în două dosare de evaziune

Oamenii de afaceri Ioan Huluban şi Ioan Galiş, care deţin societăţile Eurocard 2000 şi Eurocard 2007, cercetaţi penal într-un dosar de corupţie, sunt „clienţi” mai vechi ai procurorilor sălăjeni.
Cei doi sunt trimişi în judecată în două dosare de evaziune fiscală. Unul dintre ele se află pe rol la Tribunalul Sălaj încă din 2014, afaceriştii fiind acuzaţi, alături de alţi 37 de inculpaţi, de evaziune fiscală, spălare de bani, deplapidare şi constituirea unui grup infracţional organizat, prejudiciul estimat ridicându-se la aproape cinci milioane de euro.
Potrivit procurorilor DIICOT Sălaj, Galiş şi Huluban, împreună cu complicii lor, printre care şi un fost poliţist, se foloseau de unele societăţi fantomă, administrate de diverse persoane fără adăpost, pentru a regla activitatea contabilă în vederea evitării bugetului de stat. Banii obţinuţi din activităţile de evayiune fiscală şi delapidare intrau în posesia administratorilor societăţilor beneficiare, care controlau şi firmele fantomă.
Unii administratorii care figurau în acte, după efectuarea controalelor de către organele fiscale, au fost sancţionaţi fără să aibă cunoștință însă despre fraudele fiscale desfăşurate cu ajutorul acestor societăţi de către liderii grupării de crimă organizată. Astfel, aceste persoane erau transportate de către liderii grupării în municipiul Zalău, respectiv la notarul public, la Oficiul Registrului Comerţului, la diferite unităţi bancare, unde semnau actele de cesiune, de deschidere de conturi, ulterior actele societăţii fiind preluate de către membrii grupării, inclusiv cardurile bancare şi codurile PIN aferente. De asemenea, aceste persoane fără adăpost erau obligate să semneze chitanţe şi facturi fiscale în alb, contracte de prestări servicii, contracte de vânzare cumpărare, împuterniciri, acestea fiind folosite ulterior pentru desfăşurarea unor activităţi economice fictive, respectiv achiziţionarea de bunuri, prestări servicii sau vânzarea unor bunuri.
Un exemplu elocvent este preluarea unei societăţi comerciale de către o persoană fără adăpost din oraşul Tăşnad, județul Satu Mare, care trăia într-un garaj, fără apă curentă şi electricitate, singurul venit al acestuia fiind ajutorul social în sumă de 127 de lei. După semnarea actelor de cesiune şi eliberarea documentelor bancare, unul dintre liderii grupării a ridicat de la o unitate bancară cardul bancar întocmit pe numele persoanei fără adăpost, precum şi codul PIN. În perioada desfăşurării activităţii infracţionale pe această societate într-o singură lună liderii grupului de crimă organizată au derulat sume de zeci de mii de euro.
Procesul în cauză are ca următor termen de judecată ziua de 9 martie.
În cel de-al doilea dosar, Huluban şi Galiş au înfăţişare tot la Tribunalul Sălaj, însă cu şase zile mai devreme. Cei doi sunt acuzaţi de evaziune fiscală, alături de alţi patru inculpaţi, printre care şi controversatul om de afaceri Viorel Ştiube, cel care a deţinut în urmă cu câţiva ani Complexul Porolissum din Zalău şi Băile Boghiş. Procurorii DIICOT Sălaj susţin că dosarul respectiv vizează infracţiuni de evaziune fiscală pentru care cercetările nu erau finalizate în august 2014, când primul dosar a ajuns pe masa judecătorilor. Prejudiciul estimat depăşeşte 3,5 milioane de lei.
Galiş şi Huluban sunt acum cercetaţi într-un al treilea dosar penal, după ce ar fi obţinut influenţă în justiţie, poliţie, învăţământ şi vamă. Vineri dimineaţă, după audieri, cei doi au fost reţinuţi pentru 24 de ore, în ziua următoare ei fiind prezentaţi Curţii de Apel Cluj cu propunere de arestare preventivă. Magistraţii clujeni au hotărât, însă, ca Huluban şi Galiş să fie puşi sub control judiciar pentru următoarele 60 de zile.

Leave a Comment