A primit tort şi felicitări la împlinirea a 100 de ani

Mihaela Moldovan 19 decembrie 2012 0
A primit tort şi felicitări la împlinirea a 100 de ani

 

Sălăjeanca Szentmihaly Elisabeta, din Boghiş, a fost felicitată, miercuri, pentru împlinirea a 100 de ani. Bătrâna se află din 2001 în Centrul de Asistenţă Socială din localitate, iar miercuri a primit flori, un tort cu un mesaj de felicitare, dar şi o diplomă pentru marcarea zilei de naştere (19 decembrie 1912) de la personalul Centrului şi de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Sălaj. “Este singurul caz în care unul din vârstnicii pe care i-am avut în Centru a împlinit această frumoasă vârstă”, a declarat directorul DGASPC Sălaj, Violeta Milaş.

Szentmihaly Elisabeta nu a fost căsătorită niciodată, dar nepoţii din partea surorilor o vizitează cât de des posibil, momentele fiind de fiecare dată emoţionante. “A fost o croitoreasă foarte bună, apreciată în Ratin, localitatea sa natală, şi a făcut parte dintr-o organizaţie meşteşugărească de unde primeşte în prezent o pensie socială în valoare de 350 de lei. De la vârsta de 40 de ani a avut mari probleme cu auzul, suferind în timp mai multe operaţii. Te poţi înţelege cu dânsa doar după mimica buzelor”, a declarat Ovidiu Pargea, asistent social în cadrul Centrului de Îngrijire din Boghiş.

Potrivit acestuia, până în august 2001, bătrâna a locuit împreună cu nepoata ei, Ileana Deac, şi cu soţul acesteia, în Şimleu Silvaniei, aceştia creându-i condiţii bune de trai. Totul s-a complicat, însă, când nepoata femeii s-a îmbolnăvit şi, nemaiăutând-o îngriji, a internat-o în unitatea de ocrotire socială din Boghiş.

Deşi nu mai aude la fel de bine ca în tinereţe, bătrânica încă se descurcă singură şi este de apreciat pentru puterea cu care a înfruntat greutăţile unui secol întreg, care a inclus două Răboaie Mondiale, o perioadă dură de comunism, dar şi un boom tehnologic surprinzător.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »