A mai rămas o zi! Ce cred sălăjenii despre sfârşitul lumii

Mihaela Oprea 20 decembrie 2012 6
A mai rămas o zi! Ce cred sălăjenii despre sfârşitul lumii

Data de 21 decembrie 2012 este aşteptată fie cu teamă, fie cu indiferenţă de oamenii din toată lumea, după ce specialiştii mexicani au anunţat că în această zi este sfârşitul lumii. Prezicerile se bazează pe calendarul mayaşilor, care indică data de 21 decembrie ca sfârşitul Umanităţii.
Sălăjenii nu cred, însă, că vineri vine sfârşitul lumii. Aceştia s-au arătat mai mult decât sceptici în privinţa prezicerilor oamenilor de ştiinţă şi susţin că sunt doar poveşti scormonite. Mai multe persoane cu credinţă în cele sfinte ne-au spus că nu ştie nimeni când anume se sfârşeşte omenirea, cu o singură excepţie. “Nu cred că vine sfârşitul vineri. În Scriptură scrie că nici îngerii, nici Fiul, doar Tatăl ştie când anume va veni sfîrşitul lumii. Aşa că nu cred ce spune lumea”, a sous Savina Gaidoş, o femeie din satul Pria. Aurelia Pintea, în vârstă de 85 de ani, din Bocşiţa, îi împărtăţeşte credinţa, că doar Dumnezeu ştie cât mai avem viaţă pe Pământ.
În mod cert, oamenii sunt ceva mai speriaţi de aceste preziceri care au făcut înconjurul lumii de câţiva ani încoace. Eudonia Brata, de 74 de ani, din Horoatu Cehului, este ceva mai nehotărâtă în declaraţii. Aceasta ne-a transmis într-o primă fază că nu ar vrea să vină sfârşitul, iar apoi că nu crede că viaţa se încheie vineri.
Şi mai interesant a fost răspunsul jibouanului Simion Crăciun, în vârstă de 64 de ani. Întrebat dacă crede că vineri se încheie viaţa, acesta a întrebat cine anume susţine asemenea afirmaţii: “cine au spus că vine sfârşitul? Iehoviştii?” Lămurind semnele de întrebare, bărbatul ne-a spus că nu crede că vineri nu vom mai fi.
Pe de altă parte, mai sunt câţiva sălăjeni care sunt ceva mai speriaţi că de vineri nu vor mai fi. “Am o presimţire că vineri nu vom mai exista, noi, oamenii sau cel puţin majoritatea populaţiei. Cred că doar o parte dintre noi vom fi salvaţi de o divinitate pe care noi nu o putem percepe”, a fost răspunsul unui tânăr zălăuan, Laurenţiu F.
Mariana T., din municipiu, a spus că îi este teamă pentru copiii şi nepoţii săi. “Ar trebui să-şi facă provizii: alimente, apă, haine, în cazul în care vine sfârşitul. Nu se ştie ce este dat omenirii, când nu vom mai fi. Dacă putem preveni cât de cât sfârşitul, să încercă, să supravieţuim”, a precizat Mariana.
Specialiştii mexicani cred că sfârşitul lumii vine vineri. Anunţul a fost făcut după ce arheologii mexicani au descoperit o nouă tabletă mayaşă în care se vorbeşte despre sfârşitul lumii în această lună. Aceştia au găsit într-un sit maya din Tortuguero, din Mexic, o inscripţie care ar fi anunţat încheierea, pe 21 decembrie 2012, a unui ciclu vechi de 5.000 de ani. “Se va sfârşi al 13-lea bak’tun (n.r. ciclu al timpului)… se va petrece… Bolon Yokte (n.r. zeu al nopţii în tradiţia maya) va coborî”, se arată în inscripţie. Deoarece inscripţia nu este completă, tot mai multe voci susţin că oamenii de ştiinţă au interpretat greşit mesajul şi că nu este vorba de niciun sfârşit al lumii, ci de o renaştere.
Oficialii mexicani resping, însă, orice teorie care sugerează că mayaşii ar fi prezis că această dată va aduce sfârşitul lumii.
În ultimii ani au fost lansate mai multe teorii referitoare la ce va aduce sfârşitul lumii. Printre cele mai cunoscute se numără topirea gheţarilor şi inundarea planetei, peste care va veni apoi îngheţul. O altă ipoteză este acea potrivit căreia vom fi loviţi de un meteorit care va crea o masă compactă deasupra Pământului, care va bloca razele Soarelui iar viaţa rămasă pe pământ se va stinge treptat în întuneric. Mai există preziceri că finele lumii va veni odată cu inversarea polilor magnetici ai planetei, care vor provoca devarstatoare cutremure şi maree gigantice.
Astfel de teorii, prin care viaţa pe Terra se încheie, au mai fost prezise în urmă cu aproximativ 12 ani, şi anume în anul 2000 când sfârşitul lumii… nu a mai venit.

Comentarii

comments

6 Comentarii »

Comentariile venite din partea voastra cu privire la articolele prezentate pe website-ul nostru sunt apreciate de autorii materialelor si de ceilalti utilizatori, daca sunt exprimate intr-un limbaj decent. Ne rezervam dreptul sa nu publicam sau sa inlaturam de pe magazinsalajean.ro acele mesaje/comentarii/opinii licentioase (injurii, cuvinte obscene si atacul la persoana).

 1. mars 20 decembrie 2012 at 08:56 - Reply

  n-are cum sa vina sfarsitul lumii acum! ca io mai am rate de platit la banca, nu mi-am platit impozitul la primarie etc. deci clar nu vine acum sfarsitul lumii!

 2. Iuan a Marii 20 decembrie 2012 at 10:18 - Reply

  …normal ca va cobori BOLONDU YOKTE asta,zeul noptii,fiindca mayasii si-au dat seama de pe atunci ca in 21 decembrie este solstitiul de iarna cand in aceasta data noaptea este cea mai lunga din an…in schimb “marii specialisti” de acuma au luat-o rau pe aratura denaturand adevaratul sens al inscriptiilor mayase…AMIN!

 3. profet 20 decembrie 2012 at 11:03 - Reply

  stati linistiti ca si daca vine acum sfarsitul lumii la noi va ajunge abia peste 50 de ani (cam cu atat suntem in urma restului lumii civilizate).

 4. Anonim 20 decembrie 2012 at 13:17 - Reply

  cel mai bun semn care ne arata ca nu vine sfarsitul lumii este ca anul acesta, in America, au avut loc alegeri, ca alegerile din Romania aveau loc oricum…

 5. romi 21 decembrie 2012 at 02:13 - Reply

  CRĂCIUN FERICIT LA TOATĂ OMENIREA!

 6. lucian 2 ianuarie 2013 at 10:29 - Reply

  Fiti credinciosi,lui Dumnezeu,el a spus ca sfarsitul numai El il stie,si va venii atunci cand nici nu va asteptati,ca pe vremea lui NOE mancau,beau, se insurau etc iar noe facea corabia,,,,,,,intoarceti-va la Dumnezeu,cai va va treiera si va va arunca in ghena,,,,ganditi-va un pic mai bine si nu mistocariti ziua cea mare in care se va intoarce Isus,caci atunci nu va mai fi indurare ci judecata, indurare ni-sa aratat acum 2o13 ani la golgota,si de atunci Dumnezeu ne tot asteapta,caci el nu vrea moartea pacatosului,ci intoarcerea lui,dar ca si noi oamenii,are rabdare pana la un timp cand El va spune GATA…INDEAJUNS..prea multe injosiri mi sau adus ,injuraturi avorturi, betii, cearta ,ura ,zavistii, inselaciune, jafuri mari,etc este timpul sa se sfarseasca totul,si atunci va venii sfarsitul….Dumnezeu sa aibe mila de noi si sa ne pocaim intorcandu-ne din obiceiurile noastre injositoare..AMIN

Lasa un Raspuns »