A luat fiinta Episcopia Zalaului, Silvaniei si Salajului

Magazin Salajean 19 octombrie 2007 0

A luat fiinta Episcopia Zalaului, Silvaniei si Salajului

Ceremonia de semnare a procesului verbal de optiune pentru infiintarea Episcopiei Ortodoxe a Salajului care a avut loc la Catedrala Sf. Vineri in cursul zilei de ieri a fost un moment remarcabil si istoric pentru comunitatea ortodoxa salajeana.

Semnarea procesului verbal de optiune reprezinta primul pas oficial pentru infiintarea episcopiei, urmand a fi validat, si mai apoi aprobat de Sinodul Mitropolitan si Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, in data de 28 noiembrie, si de Adunarea Nationala a Fetelor Bisericesti.

La ceremonie au participat oficialitatile municipale si judetene, parlamentari de Salaj, preoti, teologi, protopopii de Salaj, reprezentantii Mitropoliei si Episcopiei Oradiei, Bihorului si Salajului, membrii Adunarii Eparhiale, reprezentantii partidelor politice,filielele locale, profesori universitari si directori ai institutiilor deconcentrate.

Momentul semnarii procesului verbal de optiune a fost precedat de o slujba de liturghie oficiata de episcopul vicar Petroniu Salajanul.

Azi pentru Salajul nostru crestinesc este o zi istorica, o zi in care se consfinteste ideea de a implini Episcopia Zalaului, Silvaniei si Salajului. Episcopia pe care vrem sa o infiintam nu este numai a noastra, ci a urmasilor, urmasilor nostri si a acelor care cred cu tarie in Dumnezeu. Ce poate fi mai frumos decat o comunitate crestina care sa vina si sa se roage pentru a-si intari credinta intr-o episcopie. Noi vom trece, dar Episcopia va dainui peste veacuri, a spus protopopul Stefan Lucaciu.

Aceasta zi a fost cu atat mai importanta cu cat Catedrala Sf. Vineri a gazduit trei inalte fete bisericesti: Mitropolitul Clujului, Inalt Prea Sfintitul Bartolomeu Anania, episcopul Oradiei, Bihorului si Salajului, Sofronie Dincec si episcopul vicar Petroniu Salajanul.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »