A inceput noul sezon de arderi necontrolate

Magazin Salajean 27 septembrie 2011 0

A inceput noul sezon de arderi necontrolateIncendierea vegetatiei uscate pentru curatirea terenurilor agricole incepe sa dea tot mai mult de furca pompierilor militari salajeni, odata cu recoltarea culturilor agricole. De la an la an, tot mai multe persoane aprind inconstient resturile vegetale fara sa anunte autoritatile locale in acest sens. Bilantul, de la inceputul anului si pana in prezent: peste 100 de incendii necontrolate cu peste 200 de hectare de teren mistuite de flacari, impreuna cu garduri, stupi de albine, stalpi etc. Fara interventia pompierilor, incendiile risca sa se extinda la paduri, chiar mai grav, la asezamintele omenesti.

Purtatorul de cuvant al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Porolissum (ISU) al judetului Salaj, Lucian Jacodi, in ultimii trei ani incendiile pentru curatirea terenurilor de vegetatie uscata au crescut alarmant. In anul 2009, la nivelul judetului Salaj au fost inregistrate 86 de incendii de vegetatie uscata, ponderea cea mai ridicata pe luni fiind in aprilie, cand au avut loc 34 de astfel de arderi. Incendiile au scazut aproape la jumatate in cursul anului trecut, fiind inregistrate 44 de interventii, majoritatea tot in luna aprilie. In cursul acestui an, incendiile de vegetatie uscata au inregistrat cresteri alarmante. Pana la aceasta data, pompierii militari au fost solicitati sa intervina la nu mai putin de 116 arderi necontrolate, majoritatea avand loc in luna martie, a precizat purtatorul de cuvant.

Conform legislatiei in vigoare, persoanele care doresc sa curete terenurile prin incendiere trebuie sa solicite un aviz de la primarie si sa instiinteze autoritatile cand va realiza acest lucru. Cei care nu respecta aceste masuri risca amenzi cuprinse intre 1.000 si 2.500 de lei. Insa, rareori sunt depistate persoanele care aprind necontrolat terenurile agricole si miristile. Daca in cursul anului trecut, autoritatile au sanctionat opt salajeni care au dat dovada de lipsa de responsabilitate in arderea resturilor vegetale, in cursul acestui an doar trei persoane au fost prinse ca nu au respectat regulile. Potrivit sursei citate anterior, depistarea acestor persoane este aproape imposibila in conditiile in care, de la propagarea incendiului si pana la interventia pompierilor, cei in cauza se fac nevazuti.

Arderi intensificate de seceta

In aceasta perioada, pompierii se asteapta la o intensificare a arderilor necontrolate. Satenii recolteaza culturile agricole, iar pentru curatirea terenului de resturi vegetale recurg la incendiere. Pericolul este insa cu atat mai mare cu cat, in ultimele saptamani precipitatiile au fost foarte scazute. Prin urmare, reprezentantul ISU Salaj ne-a transmis cateva dintre regulile ce trebuie respectate in scopul preintampinarii aparitiei si extinderii unor incendii. Astfel, arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deseurilor si a altor materiale combustibile se face numai in locuri special amenajate ori pe terenuri pregatite, cu luarea masurilor ce se impun pentru impiedicarea propagarii focului la vecinatati.

Nu se vor lasa nesupravegheate focurile deschise, aprinse pentru distrugerea resturilor menajere sau a vegetatiei uscate din gospodarii sau curti. Se renunta la aceasta operatiune cand conditiile meteo sunt nefavorabile: vant puternic, temperaturi atmosferice ridicate. La incendiere trebuie respectate distantele minime de siguranta la care se poate face focul, respectiv: 50 de metri fata de materialele combustibile sau cladiri; 100 de metri fata de depozite de furaje; 200 de metri fata de liziera padurii. La apropierea noptii sau la terminarea arderii este obligatorie stingerea totala a focarului. Este interzis a se instala cuptoare, masini de gatit sau bucatarii de vara improvizate in apropierea grajdurilor, surilor, locurilor de depozitare a furajelor si a altor materiale combustibile. Nu vor fi aruncate la intamplare tigarile si chibriturile nestinse.

Depozitarea cenusii rezultata din ardere se va face in locuri speciale, dupa ce in prealabil aceasta a fost stinsa cu apa. Se vor lua masuri pentru preintampinarea jocului copiilor cu focul prin atentionarea si supravegherea permanenta, pentru a nu provoca incendii. Prepararea hranei prin utilizarea focului deschis in zonele de agrement si in gospodariile populatiei se va face numai in locuri amenajate, in conditii si la distante care sa nu permita propagarea focului la constructii, depozite, paduri, plantatii sau la alte vecinatati. Administratia locala trebuie sa stabileasca o zi pe saptamana cand este permis a se utiliza focul deschis pentru igienizarea gospodariilor cetatenesti, cu luarea tuturor masurilor de protectie la foc.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »